Érzelmi stabilitás

Az indiai születésű író és költő, Rudyard Kipling szépen megfogalmazta az érzelmi stabilitást a híres „Egy apa tanácsa a fiának” című versében. A vers így kezdődik: „Ha fejedet megőrzöd zavarban, bár csak szidás ér jóságodért. Ha kétkedők közt bízni tudsz magadban, de megérted a mások kételyét…” (Szabó Lőrinc ford.)

A vers sok időtálló bölcsességet tartalmaz, de ma sokunk számára lehetetlen ideálnak tűnik.

Amikor azonban egy érzelmileg stabil emberrel találkozunk, úgy tűnik, irigylésre méltó nyugalom veszi őt körbe. Úgy érezzük, egyensúlyban van, és ha bármilyen problémát tárunk elé, akkor átgondolt válaszokat ad a megoldásért.

Jó, ha ilyen emberek vannak otthon a családban vagy egy munkahelyen. Olyannak tűnnek, mint akik elszakadottak a történésektől, mégis együttérzők és kedvesek.

A meditáció egy csodálatos eszköz ennek a lelkiállapotnak a fejlesztésére, de néha még azok is kibillenthetnek az egyensúlyból, akik jó úton haladnak a stabilitás felé. Ezt okozhatja a túlterheltség, amikor képteleneket vagyunk feladatokat delegálni a szükség idején, vagy szorongunk és idegesek vagyunk, amikor úgy látjuk, soha nem érünk a hosszú „teendők” lista végére.

Kétségbeesett próbálkozásunkban, hogy visszanyerjük a lelki nyugalmunkat, néha el kezdünk elmélkedni a negatív érzelmeken, amiben különös biztonságot találunk az általuk kiváltott válaszokban – együttérzés, kedves hallgató vagy bátorító szavak. De túl gyakran nem játszhatjuk ki ezt a kártyát, különben az embereknek elegük lesz belőlünk.

Néha egy kisebb ok nagy reakciót válthat ki. Ez a „kis” dolog katalizátor lehet a mélyebb problémák teljes feloldásához, amelyek valóban igénylik a figyelmünket. Amikor kétségbeesetten akarunk segíteni másokon, vagy sok negatív gondolat és ötlet kering a fejünkben másokkal kapcsolatban, itt az ideje, hogy más perspektívába helyezzük a dolgokat. Nem vívhatjuk meg mindenki harcát, de visszanyerhetjük a saját lelki nyugalmunkat.

Ez kezdődhet úgy, hogy csendben ülünk, lazítunk, esetleg egy csésze teával, kicsit hátrébb lépünk, és szándékosan ráhangolódunk egy másik, békés tudatállapotra. Ha tudunk segíteni az adott személyen vagy helyzeten, akkor tegyük meg, de ha meghaladja a képességünket, hogy közvetlenül segítsünk, akkor ezt fel kell ismernünk. Ha visszanyerjük a lelki nyugalmunkat, a tudatunkat arra tudjuk használni, hogy a jótékonyság és a jókívánságok erőteljes érzéseit közvetítsük.

Egy érzelmileg igazán stabil ember megtanulta a gondolatok és érzések uralmának művészetét. Ha az ehhez szükséges erő hiányzik, akkor ez visszanyerhető azáltal, hogy összekapcsoljuk a saját tudatunkat a Legfelső Lény tudatával, a tiszta és testetlen Lélekkel, akitől mindannyian származunk, és akihez egy napon mindannyian visszatérünk. Ez a Raja Jóga meditáció lényege.

Érzelmileg kontrollálhatatlanná válni nem vonzó, és tönkre teheti a kapcsolatokat. Egy érzelmileg stabil ember egyik legszebb tulajdonsága a méltósága. Amikor ezt visszanyerjük, egy nagyon értékes tulajdonságnak érezzük, amit meg kell tartani és őrizni nyugodt lelkiállapottal, szeretettel, empátiával és határozottsággal.