Nagyon fontos, hogy megértsd, hogy te nem a tudatod és nem a gondolataid vagy. A tudat a lélek csak egyik képessége. Mivel nem vagy se a tudatod, se a gondolataid, ez azt jelenti, hogy képes vagy megváltoztatni a gondolkodásodat. Nem vagy kiszolgáltatva a tudatnak.

Ebben a kurzusban szeretnénk a figyelmedet felhívni a lélek három képességére: tudat, tudatalatti, intellektus.

Itt egy egyszerű és könnyen érthető módja annak, hogy megértsd a lélek három képességét:

A tudat – a tudat feladata, hogy gondolkozzon, gondolatokat teremtsen.

A tudatalatti – a tudatalatti feladata, hogy tárolja az emlékeidet, a benyomásaidat. Ebbe beletartoznak a tudatos emlékek és tudatalatti emlékek (olyanok, amikre talán nem emlékszel). Ezek az emlékek és benyomások stimulálják a gondolatokat. A gondolatok érzelmeket teremtenek, néha nagyon erős érzelmi vagy fizikai reakciókat váltanak ki. Az ismétlődő gondolatok és cselekedetek szokásokat alakítanak ki. Ezek olyan erős benyomást gyakorolnak a tudatalattira, hogy újra és újra felmerülnek és átszűrődnek a tudatba. A megoldatlan problémák újra és újra felmerülnek.

Az intellektus – az a képességed, ami összpontosítja a gondolataidat, irányítja a figyelmedet, eldönti, miről hogyan gondolkozzál. Az intellektus feladata, hogy irányítsa a tudatot. Az intellektust úgy is meghatározhatjuk, mint a döntés, a választás és az akarat ereje. Úgy is működhet, mint egy fék, ami lelassítja a gondolataidat, és megakadályozza a karambolt.

Ez a három képesség a következőképpen működik. A tudat megteremti a gondolatokat. Ha az intellektus nem ad semmilyen utasítást a tudatnak, akkor, még mielőtt észrevennéd, megint a régi, megszokott módon kezdesz gondolkodni. Ha nem használod az intellektusod, akkor olyan a gondolkodásod, mint egy robotpilóta. Néha még azt sem tudod, hogy min gondolkodtál néhány perccel ezelőtt.

Ez nagyon fontos, mert ez azt jelenti, hogy sokkal jobban tudod ellenőrizni, mit gondolkodsz, és milyen minőségű gondolataid vannak. Ha az intellektus gyenge vagy nem használod eléggé, akkor a tudatodat a régi szokások befolyásolják, amik gyakran negatívak. A meditáció segít abban, hogy elmozdulj a szokásaidtól a valós szándékod felé.

A gondolkodás minősége közvetlen módon befolyásolja az életed átéléseit és a tapasztalataidat, ezért, ha erős és egészséges intellektussal rendelkezel, akkor ez pozitívan hat az életedre.

Az erős intellektus megteremtésének az egyik hatékony módszere a rendszeres meditáció.

Gondolkodj el a napodon. Nagyon sok cselekedet, amiket mindennap végrehajtasz, csak szokások. Ugyanígy, a gondolataid nagy része is szokásos. A megfigyelések szerint az életünk kb. 80%-át a szokások uralják.

Ez azt jelenti, hogy az időd legnagyobb részében a megszokott gondolatok suhannák át a tudatodon, amik egyáltalán nem teszik a gondolkodásodat emelkedetté. A legtöbbször szokásból cselekszel, anélkül, hogy megnéznéd a tetteid jogosságát. Ily módon csak elmész az intellektusod mellett, elveszítve annak a lehetőségét, hogy eldöntsd, a cselekedet, amit végre akarsz hajtani, helyes vagy helytelen, és hogy tudatos döntést hozzál. A meditáció által képes vagy újra feléleszteni és megerősíteni az intellektusodat.

Gondolj egy olyan helyzetre, ami valamikor a közel múltban történt veled, amikor nagy hasznod vált volna abból, ha jobban használod az intellektusod.

Képzeld el önmagadat ugyanabban a helyzetben, de ez alkalommal teljesen használd az intellektusod. Hogyan változott volna a helyzet, ha teljesen használod az intellektusod?

Csakúgy, mint a legtöbb ember, lehet, te is így találod, hogy amikor leülsz meditálni, nem vagy képes kontrollálni a tudatod fecsegését. Ez a modern világ olyan sok információt, ötletet és szórakozást zúdít ránk. Ez is hozzájárul ahhoz, hogy csak rövid időre vagyunk képesek figyelni, és nehéznek találjuk a koncentrációt.

Időt és gyakorlatot igényel, hogy fejleszd a koncentrációt, és az összpontosítást. Ha fizikailag jobb kondíciót akarsz, fokozatosan edzed a tested. Hasonlóan ehhez, szükséges, hogy edzed a tudatod a meditációban.

Ellenőrizd, hogyan ülsz –görnyedt háttal és nem lélegzel rendesen? Találj egy olyan testtartást, amiben ébernek és frissnek érzed magad.

A napfolyamán és este fordíts figyelmet arra, milyen gondolatokkal táplálod a tudatod. Ha szeméttel, akkor az valószínűleg felszínre jön a meditáció alatt is. Próbálj meg mindennap valami felemelőt, inspirálót olvasni vagy arról beszélni.

Legyél biztos, hogy mindig van valamilyen célod, amikor leülsz meditálni. Ha úgy ülsz le meditálni, hogy nincs célod, akkor a tudatod nem tudja, mihez kezdjen, és nagy valószínűséggel a régi, megszokott gondolatok kezdenek felmerülni.

Válassz egy egyszerű témát a meditációdnak, és fedezd fel önmagad számára. Tegyél fel kérdéseket önmagadnak és válaszolj rájuk. Egyetlen gondolat magja olyan gyönyörű gondolatok, érzelmek és tapasztalatok fáját tudja teremteni.

A meditációban engedd, hogy az ötletek áramoljanak a terveid alapján. Válassz olyan témát, ami valóban érdekel.

Ha olyan dologgal foglalkozol, ami érdekel, akkor könnyebb abban elmélyedned. A koncentráció legyen élvezetes, ne kényszer.

Bármilyen világítótest fénye megvilágítja a környezetét. Te, a lélek szubtilis fényből vagy, és a fényed egy fénypontból árad kifelé. Ezt a fényt néha aurának hívják, a legtöbb ember számára ez a fény láthatatlan, noha vannak olyanok, akik képesek látni. Azt az energiát, ami a lélekből árad, néha rezgéseknek vagy vibrációnak nevezik, és a legtöbb ember képes érezni. Te, a lélek energia vagy és a rezgéseid befolyásolják a körülötted lévő atmoszférát. A tudatod állapota, a kedved, az érzelmeid, a rezgéseid, az életcélod – mindezek a belőled áradó szubtilis energiák hatnak a környezetedre. Valószínűleg már sokszor megtapasztaltad a mások rezgéseit. Pl., ha belépsz egy olyan szobába, ahol korábban vitatkoztak, akkor ezt megérzed az atmoszférában vagy érzékelheted valaki lelki állapotát, anélkül, hogy arról beszélnének.

Rezgéseid állandóan befolyásolják a környezeted. Rezgéseid befolyásolják a körülötted lévő embereket. Ha ezt megérted, jobban odafigyelsz arra, milyen energiát sugárzol.

Ha pozitívan akarsz befolyásolni másokat, akkor az egyik legnagyobb segítség, amit tudsz adni, hogy lélektudatossá válsz, és egyben legyen az a célod, hogy békét sugározzál a környezetedre. Sugározhatsz békét vagy a lélek bármilyen más minőségét – együttérzés, kedvesség, támogatás, stb.

Amikor meditálsz, képes vagy szolgálni másokat is rezgéseid által. Nagyon hasznos gyakorlat, ha arra gondolsz, hogy te fény vagy és fényt sugárzol.

Ezzel együtt, ha egy bizonyos személyre gondolsz, a rezgéseid elérik azt a személyt. Tehát, a jókívánságok és tiszta érzések megteremtésének gyakorlata nagyon hasznos úgy neked, mint másoknak.

A rendszeres meditáció által a rezgéseink egyre finomabbak lesznek.

Nagyon sok féle meditációs iskola van. Azoknak a bölcsességeknek a megértése, amik ezekben a különböző tanokban rejlenek, segít jobban megérteni a meditációt. Ez az idézet Bob Sharples-től származik és egy szép emlékeztető minden meditáló számára.

“Ne azért meditálj, hogy helyre tedd vagy meggyógyítsd, vagy fejleszd önmagad, de ezt tedd szeretetből, önmagad legjobb barátjaként.”