Az emberek különböző okok miatt meditálnak. Azért, hogy ellazuljanak, megnyugodjanak, ellensúlyozzák a stresszt, javítsák a kapcsolataikat, jobban megértsék önmagukat, és jobban használják a belső erőforrásaikat, megtalálják az élet értelmét és célját, felébresszék a szellemiségüket.

A meditáció egy hatásos módszer arra, hogy megtapasztaljuk a béke és jólét érzését. A meditáció egy utazás a tapasztalatok világába.

A meditáció egy gyakorlat arra, hogy megőrizd a nyugalmad, eltávolítsd a gondolataidat a külvilágtól, és arra összpontosítsd a figyelmedet, hogy visszanyerd a belső békéd. A meditáció felkínál valami pozitív dolgot a tudatodnak, hogy arra koncentrálj, ami elvezet egy pozitív és békés tapasztalathoz.

A meditációban kapcsolatba lépsz a belső békéddel. Ez a lényed lényege. De a mai rohanó világban a legtöbb ember elfelejtette, hogy hol lehet megtalálni ezt a békét. A meditáció emlékeztet arra, hogy valójában ki vagy. Te egy békés lény vagy. Azáltal, hogy rendszeresen meditálsz, megtanulod elfogadni önmagadat, olyannak, amilyen vagy és felfedezed a belső erőidet és pozitív tulajdonságaidat.

Amikor elkezdesz meditálni, talán úgy találod, hogy nem tudsz koncentrálni. Sok ember ezt tapasztalja. De csak folytasd a rendszeres gyakorlást, és fogadd el, bárhol is tartasz. Néha az emberek túl keményen próbálkoznak az elején, azt gondolva, hogy az első perctől kezdve “helyesen” kellene csinálniuk. A meditáció elsajátítása egy folyamat, ezért legyél kedves és gyöngéd önmagadhoz.

A meditációban megtanulod összpontosítani a gondolataidat és egy pozitív, segítő és átélésekben gazdag irányba terelni. Ahogy gondolkozol, úgy érzed magad.

A rendszeres meditálás nagyon sok haszonnal jár. Manapság széles körben elfogadott, hogy a meditáció pozitív hatással van az egészségre, pl. a szív nyugodtabban ver és csökken a vérnyomás. A meditáció nyugtató módon hat az idegrendszerre, növeli az energiát és az életerőt, jobb alvást biztosít, segíti a gyógyulást és erősíti a jó közérzetet.

A meditáció nyugodtabbá tesz, felemel, és a tudatod és az érzelmeid feletti uralom mesterévé tesz. A meditáció által javul a másokkal való kapcsolatod, segít önmagad megértésében és abban, ahogy másokkal kommunikálsz és érintkezel. A meditáció segít az új szokások kialakításában és a nem kívánt szokások megszüntetésében.

A meditáció pozitívabbá teheti életedet és segít abban, hogy megtaláld az életed célját és értelmét. A meditáció segítségével jobban ki tudod használni a benned rejlő lehetőségeket, kreatívabbá válsz. Segíti a szellemi fejlődésedet, és választ ad a felmerülő legmélyebb kérdésekre is.

Ez csupán néhány példa arra, hogy a rendszeres meditálás milyen haszonnal jár az életedben.

A meditáció első lépése az ellazulás. Miért kell ellazulnod?

Manapság oly sok a tennivaló és ez stresszt okoz. Valaha is volt olyan tapasztalatod, hogy egy nap nem elegendő arra, hogy mindent elvégezzél, amit akarsz?

A meditáció nem a tevésről, hanem a létezésről szól. A meditáció nem arról szól, hogy jól menedzseljük az időnket, hanem arról, hogy belépjünk egy időtlen zónába.

Mielőtt belépsz a létezés időtlen dimenziójába, előbb el kell engedned mindent. El kell lazulnod. Az ellazulás olyan, mint belépni a bejárati ajtón, amikor hazatérsz. Miután beléptél az ajtón, magad mögött hagyod az egész napot, az összes párbeszédet, eseményt és cselekvést… és visszatérsz önmagadhoz.

A meditáció magába foglalja önmagad fizikai érzékszervekkel nem érzékelhető, láthatatlan részed, a gondolataidat, az érzelmeidet, a hitedet, a magatartásodat, a reményeidet – az emberi élet összes láthatatlan és szubtilis energiáit. A meditáció által ráhangolódsz ezekre a szubtilis energiákra. Ha nem vagy eléggé ellazulva, feszesnek, merevnek érzed magad. Egy ilyen állapotban az energia nem tud áramlani és a meditáció nehéz lesz. Ha ragaszkodsz valamihez, akkor itt az ideje, hogy elengedd.

A stressznek két oka van: az egyik, emlékezni a múltra és a másik, aggódni a jövő miatt. Akkor tudsz a legmélyebben ellazulni, amikor gyakorlod, hogy itt és most legyél. Ezt a gyakorlatot úgy is hívjuk, hogy ébernek lenni vagy a jelenben lenni.

Ahhoz, hogy elkezdj meditálni, mindent engedj el. Lazulj el. Ne azon gondolkozzál, hogy ma mi történt. Ne legyenek elvárásaid. Ne ragaszkodj a véleményedhez. Ne legyenek olyan gondolataid, hogy “Ennek vagy annak kellene történnie.” A gondolataid legyenek függetlenek mindentől és mélyen lazulj el. Kapcsold ki a gondolataidat és légy önmagad!

Próbáld ki ezt a két ellazulási technikát:

Első módszer: Vegyél három mély lélegzetet.

Vegyél három mély lélegzetet az orrodon keresztül, és lélegezd ki a szádon keresztül. Legyen minden lélegzeted teljes és mély, érezd, hogy a levegő mélyen behatol a tüdőd minden sarkába. Legyen minden kilégzésed hosszú, lassú és egyenletes. Amint kilélegzel, érezd, hogy az összes stressz, feszültség és aggodalom elhagy. Amint belélegzel, képzeld el, hogy békét és nyugalmat lélegzel be.

Második módszer: Fokozatos izomlazítás

Ebben a technikában a testünk különböző részeit előbb megfeszítjük, majd ellazítjuk. Feszítsd meg az izmaid, majd lazítsd el az izmaidat. Emlékezz és lélegezz ki, ahogy ellazulsz. Lépésről lépésre magadtól is megtudod ezt tenni, de használhatsz vezetett meditációt is.

 • Hogyan érezted magad az egyes ellazulási módszerek alatt?
 • Észrevettél valami különbséget a testedben vagy a gondolataidban az ellazulás után?

Ugyanúgy, ahogy különböző ellazulási technikák és gyakorlatok vannak a test számára, hasonlóan ehhez a meditációnak is különböző módszerei vannak. Minden meditációs technika valamilyen feladatot ad a tudatodnak, amire összpontosítani kell. Pl. van, aki a gyertyalángra koncentrál. Vannak akik, úgy meditálnak, hogy bizonyos szavakat (“mantra”) ismételnek a tudatukban, újra és újra. Egy másik meditációs módszer, amikor megerősítő szavakat mondasz önmagadnak vagy kreatív, vizualizációs technikát használva meditálsz.

Rádzsa jóga meditáció

Azt a meditációt, amit itt tanítunk, rádzsa jóga meditációnak hívjuk. Ennek a meditációnak a lényege a gondolatok irányítása. Ez olyan, mintha gyengéden beszélnél a tudatodhoz. Vagy olyan, mintha önmagadnak kérdéseket tennél fel, és azokra válaszolnál. Ahogy irányítod és vezeted a gondolataidat az általad választott témában, el kezded megtapasztalni a választott téma lényegét. Pl. ha a béke a választott téma, akkor a gondolataidat ezen téma felé tereled, ami elvezet a béketeljes érzések megtapasztalásához.

A rádzsa jóga meditáció a pozitív gondolkodás művészete, egy olyan művészet, ahol a gondolataidat a pozitív átélések felé irányítod.

Ahogy egyre tapasztaltabbá válsz a meditációban, egyre kevesebb gondolatot teremtesz és minden gondolatot mélyebben élsz át.

A nyitott szemmel folytatott meditálás segít az összpontosításban és koncentrálásban. Amikor becsukod a szemed, a tested ingereket küld az agynak, hogy aludjál, a tudatosságod csökken, ami akadályozza a meditációdat.

Próbálj meg nyitott szemmel meditálni. Idővel hozzászoksz, hogy a szemeidet teljesen vagy félig nyitva tartsd, amikor meditálsz.

Amikor nyitott szemmel meditálsz, a tudatod meditatív állapotba kerül. Érezni fogod, hogy nem csak akkor tudod megtapasztalni ezt az állapotot, amikor becsukod a szemed, és magad mögött hagyod a napi teendőket és a felelősségeidet, de képes leszel tisztán megtapasztalni a meditáció erejét és így a béke, a nyugalom és az erő a mindennapi mozgalmas életed alkotórésze lesz.

Értsd meg, hogyan működik ez a módszer. Gondolj arra, amikor álmodozol. Bár a szemeid nyitva vannak, mégis teljesen el vagy merülve más gondolatokban. Így, amikor nyitott szemmel meditálsz, a szemeid az előtted álló feladatra összpontosítanak, de a gondolataid a belső tapasztalatokkal vannak elfoglalva.

Bármire is nézel, a tudatod gondolatokat teremt azzal kapcsolatban. Segít, ha egy inspiráló képet választasz, amikor meditálsz. A BK meditáció azt javasolja, hogy összpontosíts egy fénypontra, ami segít az összpontosításban a meditáció alatt.

Kezd a meditációt azzal a gondolattal: „A szemeimmel látom a külvilágot és most a figyelmemet elfordítom ettől a világtól és elkezdek befelé figyelni”.

Összpontosíts az előtted lévő képre. Legyen az a szándékod, hogy a választott képre figyelj. Gyengéden nézd az összpontosítás tárgyát. Nincs szükség arra, hogy mereven nézz. Lehet, hogy néha úgy érzed, hogy a kép elvonja a figyelmedet. Állj ellen a kísértésnek, hogy el kezdj körbenézegetni a szobában, hogy kik vagy mik vannak körülötted. Ha valóban úgy érzed, hogy képtelen vagy koncentrálni, akkor csukd be a szemed egy kis időre, de egy kis idő után próbálkozz újra nyitott szemmel.

Bárhol meditálhatsz, bent a szobában vagy kint a szabadban. Hogy könnyebb legyen összpontosítani, jobb, ha eltávolítod azokat a dolgokat, amik zavarhatnak. Nyilvánvalóan mindent nem lehet eltávolítani vagy megszüntetni – pl. utcazaj vagy emberi hangok – így jobb, ha megváltoztatod azt, amit tudsz, és elfogadod, amit nem lehet megváltoztatni.

Bárhol meditálhatsz, a legtöbben úgy tartják, hogy ha ugyanazon a helyen meditálnak – legyen az otthon vagy a munkahelyen -, akkor ez segít a könnyebb elmélyülésben. Idővel a meditáció ereje felhalmozódik azon a helyen, így minden egyes alkalommal egyre könnyebb lesz ott meditálnod.

Kapcsold ki a telefonokat. Kérd meg a körülötted lévő embereket, hogy ne zavarjanak. Kapcsold ki a TV-t, rádiót és számítógépet. Legyen elég meleg, de ne túl meleg, ami elálmosít. Ha szükséges, tompítsd le a fényeket, húzd be a függönyöket vagy húzd le a redőnyt.

Ha akarod, tegyél magad köré olyan tárgyakat vagy képeket, amik megteremtik azt az érzést, hogy ez egy meditációs helység. Van, aki szeret füstölőt vagy illóolajat használni, miközben meditál. Ha nem használsz vezetett meditációt, akkor használj lágy meditációs zenét, ami segíthet az összpontosításban, és hogy túlmenj a külső zajokon.

Nincs szükség semmilyen különleges testtartásra. Azonban könnyebb összpontosítanod, ha ülsz, és a hátad egyenes. Van, aki szereti a “lótusz-ülést” vagy a “fél-lótusz-ülést”, de a legfontosabb, hogy kényelmesen ülj. Ha le kell feküdnöd, feküdj le, de emlékezz, hogy így könnyen elalszol.

Szemek

Amikor elkezdesz meditálni, lehet, hogy úgy érzed, hogy be kellene csukni a szemeidet, hogy semmi ne zavarjon. Eleinte ez rendben van, de emlékezz, a rádzsa jóga meditáció nyitott szemmel történik. Érdemes kipróbálnod ezt a módszert!

Meditálj rendszeresen. Még akkor is, ha tudod, hogy a meditáció mennyire hasznos, könnyen előfordul, hogy minden más fontosabbnak tűnik a nap folyamán. Ezért határozz el egy időpontot a meditációra, és azt tartsd is be.

A legjobb idő meditálni mindjárt ébredés után, valamint este, miután elvégezted a napi teendőket és mielőtt aludni mész.

Amikor felébredsz. Ahhoz, hogy a nap folyamán jól érezd magad, elengedhetetlenül szükséges, hogy ébredés után meditálással kezd a napot. Ekkor a tudatod még nyugodt, tiszta és világos. Korán reggel nagyon kevés zavaró körülmény van jelen, így ez az idő csak neked szól.

Munka után. Miután befejezted a napi teendőket, akár a munkahelyeden vagy otthon, rendezz el mindent a gondolataidban, és teremts egy nyugodt légkört az esti órákban. Az, ami a munkahelyeden történt, maradjon ott és ne hozd haza, ne engedd, hogy behatoljon az otthonodba vagy a családi életedbe.

Mielőtt lefekszel. A lefekvés előtti meditáció segít a nyugodt éjszakai alvásban és így a legjobb, ha az esti meditáció zárja a napi teendőket. Hálával a szívedben, gyöngéden tedd félre a nap eseményeit és ne cipelj magaddal felesleges emlékeket a következő napra.

Amikor elkezded a napi meditációt, akkor kezd alkalmanként 5 perccel. Az elég. Lehet, hogy 5 perccel előbb kell felkelned, de a haszna hamarosan látható lesz. Ahogy a meditációs tapasztalataid mélyülnek, 10 – 15 perccel meghosszabbíthatod a meditáció hosszát. Nincs arra szükség, hogy hosszú meditációkra kényszerítsd magad. A tapasztalataid minősége fontosabb, mint a meditáció időtartama. Fokozatosan növeld a meditáció idejét 20 percre vagy félórára. Ha a meditációd rendszeressé válik, majd úgy érzed, hogy a 30 perc mindig élvezetes, energiával tölt fel, és a napod legjobb része.

Minél többet meditálsz, annál jobban megérted a lényegét, és egyre könnyebb lesz. Jó, ha rendszeresen meditálsz, legalább naponta egyszer. Tűzz ki magad elé megvalósítható célokat.

A rádzsa Jóga meditáció azt jelenti, hogy irányítod a gondolataidat, ezért tűzz ki valamilyen célt magadnak, mielőtt leülsz meditálni. Ha vezetett meditációs szöveget használsz, ez is segít a cél meghatározásában. Ha nem akarsz vezetett meditációs szöveget használni, akkor válasz egy témát, célt, szándékot magadnak, amin meditálsz. Ellenkező esetben a gondolataid ide–oda vándorolnak, és a megszokott gondolati mintázat fogja uralni a tudatodat, megnehezítve a meditálást. Ha csak kisétálsz a konyhába, és nincs semmi terved, hogy mit főzzél, nem lesz étel. Ha úgy mész el otthonról, hogy nem tudod hová menj, meg fogsz állni vagy csak céltalanul őgyelegsz. Ugyanez van a meditációval – ha úgy kezdesz el meditálni, hogy nincs célod és szándékod, akkor a gondolataid gyorsan elkezdenek vándorolni, ahogy korábban is tették.

Itt van néhány példa arra, hogy milyen cél, téma lehet a meditáció alatt.

 • nyugalom
 • én egy lélek vagyok
 • elengedni a régi hozzáállást
 • erősíteni az önbizalmat
 • összekapcsolódni a magasabb énnel
 • békét küldeni a világnak
 • feltárni a lélek eredeti minőségeit, mint pl. nagylelkűség, türelem vagy bátorság.

Nem számít, hogy a gondolataid milyen gyakran vándorolnak, ne aggódj, csak összpontosíts újra és hamarosan megtapasztalod a hasznát. Néha a lelki béke megtalálása nagy kihívás, máskor gyorsan megkapod, aztán elveszíted. Fogadd el és élvezd a folyamatot. Biztosan megerősíted a tudatod izmait minden alkalommal, amikor meditálsz, ugyanúgy, mint amikor fizikai gyakorlatokat végzel. Még akkor is, ha csak pár másodpercig tapasztalod meg a békét minden egyes meditációdban, a béke átélése felhalmozódik benned. A sok csepp megteremti az óceánt.

Értsd meg, hogy a meditáció rólad szól. Ahogy nincs két teljesen egyforma ember, két meditáció sem lehet ugyanolyan.

Amikor az emberek meditálni tanulnak, néha azt kérdezik: “Honnan tudom, hogy tényleg meditáltam?”

Fontos megérteni, hogy mindenki tapasztalata egy kicsit különböző. Minden tőled függ. Minden meditálás különböző lesz, ezért nincs értelme az egyik meditálást összehasonlítani a másikkal, vagy ugyanazt a tapasztalatot várni, mint a korábbi alkalmakkor.

Emlékezz: a meditálás nem arról szól, hogy megpróbálod kiüríteni a tudatodat vagy megállítani a gondolataidat. A meditáció azt jelenti, hogy olyan gondolatokat teremtesz, amik felemelnek, pozitívvá tesznek és tapasztalatokat adnak.

Néhány dolog, amit meditáció alatt megtapasztalhatsz:

 • nyugalom
 • elalszol
 • újra átélsz egy beszélgetést vagy egy eseményt az életedből
 • önmagadhoz beszélsz, hogy soha nem leszel képes meditálni, hogy fogalmad sincs, mit kellene tenned…..
 • ezüstszínű fénypontokat látsz a lelki szemeiddel
 • üressé válsz vagy elbambulsz, és a meditáció után nem vagy képes visszaemlékezni arra, hogy mire is gondoltál a meditáció alatt
 • erős érzelmeket élsz át (pl. harag, szomorúság, szeretet)
 • úgy érzed, hogy az idő gyorsabban vagy lassabban múlik
 • sok szétszórt és zavaró gondolatod van (mintha a tudat csacsogna), és képtelen vagy összpontosítani
 • nem akarod abbahagyni a meditálást, mert olyan kellemes
 • elmerülsz a vezetett meditációban és mindent nagyon világosan átélsz

Bármi újat tanulsz, mindig időbe telik, amíg elsajátítod. Csak tedd a rendszeres meditációt a mindennapok részévé, és fogadd el, bármit is tapasztalsz. Fogadd el ítélkezés vagy kritika nélkül. Minden meditáció egy lehetőség arra, hogy többet tudj meg önmagadról. Légy türelmes. Legyél kedves önmagadhoz. Ne legyenek elvárásaid.

Van néhány dolog, amik segíthetnek a meditációdban. Az egyik a vizualizáció, a másik a független megfigyelő állapot.

A megfigyelések szerint naponta kb. 40 000 – 60 000 gondolatunk van. Azonban csupán kb. 200 gondolatnak vagy tudatában. Gondolataid 95%-a ugyanolyan, mint amik tegnap voltak. Legyél egy megfigyelő!

A legerőteljesebb eszköz, amivel bárki rendelkezhet és használhatja az életében, a megfigyelő állapot. Figyeld meg önmagad, amikor cselekszel. Figyeld meg a gondolataid, az érzelmeid, az impulzusaid és indítékaidat. Ha megfigyeled mindezeket, akkor felismered, hogy az olyan viselkedési mintázatok, mint követelődző, érzelmes, szánakozó vagy támadó, manipuláló, ideges, mindez nem te vagy, de olyan szokások, amik irányítanak. Ha megfigyeled ezeket a viselkedési mintákat, akkor ki az az “én”, aki megfigyel? A megfigyelő az eredeti éned, mielőtt a hamis viselkedési formákat felvetted az életedben.

Megfigyelőként természetes módon távolból szemléled a saját gondolataidat és érzelmeidet, és nem hatnak rád olyan erősen a saját érzelmeid. Így nagyobb távlatot nyersz – úgy, mintha egy színészt néznél a színpadon. Megérted, hogy bár lehetnek erős érzelmeid, de az nem te vagy. Te nem az érzelmeid vagy.

Gyakran, amikor elkezded megfigyelni önmagad, és tudatába kerülsz a gondolataidnak és érzelmeidnek, el kezded keményen elítélni önmagad. Megfigyelő állapot célja, hogy elfogadd önmagad olyannak, amilyen vagy, és ne ítélkezz.

Más szóval, nem csak megfigyelő, de egy független megfigyelő vagy. Ez azt jelenti, hogy nem ítélkezel, és nem ragadsz bele abba, amit megfigyelsz. Megfigyelheted megértéssel, sőt együttérzéssel, hogy az életed hogyan formálja a gondolataid mintázatát. Nincs arra szükség, hogy azok befolyása alá kerülj. Ne analizálj. Nézd, ahogy a gondolatok jönnek–mennek, és ezek hogyan befolyásolják a szokásaidat az életedben. Egyszerűen fogadj el mindent, amit látsz önmagadban. A rendszeres meditáció magával hozza a változás lehetőségét. Ugyanakkor először meg kell értened, mi van benned. Ezért fontos a független megfigyelő állapot, és hogy ne ítélkezz önmagad felett, mert könnyen elveszíted az önbizalmadat.

A független megfigyelő állapot gyakorlásának az első lépése, hogy ellazulsz.

Vegyél egy mély lélegzetet, egy kicsit tartsd bent, majd lassan lélegezz ki….

Eközben lazítsd el a vállaidat, engedd, hogy teljesen ellazuljanak.

Most lélegezz úgy, ahogy szoktál.

A második mély lélegzésnél a tüdőd alsó részéből lélegezz, majd töltsd fel a tüdőd többi részét. Tartsd vissza a levegőt.

Most teljesen lélegezz ki, közben lazítsd el az izmaidat az állad körül.

Lélegezz úgy, ahogy szoktál.

És végül a 3. mély lélegzetnél, kezd a tüdőd alsó részével, majd töltsd fel a többi részét, tartsd vissza a levegőt…. lazítsd el az összes izmot a szemed körül.

Most térj vissza a szokásos légzéshez.

Az ellazulás alatt a második lépés, hogy légy tudatába a környezetednek… a szék támaszának … a padlónak a lábad alatt… a hangoknak a szobán kívül…, a hangoknak, amik a szobában vannak… a levegő hőmérsékletének a bőrödön …

Ha hallod a körülötted lévő zajokat, ez normális.

A külvilág folytatódik. Amit teszünk, hogy a figyelmünket befelé irányítjuk.

A harmadik lépesben legyél tudatában a belső világodnak… kérdezd meg önmagadtól: “Mire gondolok?”

Ne gondolkozz a gondolataidon, csak figyeld meg azokat.

És most…“Mit érzek?”

Tudd, hogy mit gondolsz, és mit érzel…

A negyedik lépés, hogy fogadj el mindent, aminek tudatában vagy, csak fogadd el.

Hadd legyenek olyanok, amilyenek. Ne próbáld megváltoztatni vagy ellenőrizni azokat… Ne ítélkezz felettük, ne elemezd azokat… talán majd máskor.

Most annak van itt az ideje, hogy megtaláld a belső nyugalmat és pihenést, így csak fogadj el mindent olyannak, amilyen.

Aztán, ahogy elfogadod a “gondolataidat” és “érzelmeidet” – felmerül a kérdés: “Ki vagyok én?”

Ez vezet az ötödik és egyben az utolsó lépéshez.

„Én vagyok a megfigyelő, én vagyok az, aki néz… a halhatatlan tanú, független és mégis résztvevő… de befolyástól mentes és szabad. Mialatt a külvilág állandóan változik, az igazi énem független, nyugodt, világos és tiszta marad.”

Megtapasztalva ezt a megfigyelő állapotot, gyengéden kerülj újra tudatába a külvilágnak, a széknek, a hangoknak, a zajnak…, és amikor kész vagy, lassan és kényelmesen kezdj el mozogni, cselekedni.

A meditáció után ellenőrizd, hogy milyen mértékben voltál képes elfogadni a gondolataidat és érzelmeidet a meditáció alatt.

Melyek voltak azok a gondolatok és érzelmek, amiket nehezebb volt elfogadni ítélkezés nélkül?

Figyeld meg a gondolataidat, mialatt elvégzed a napi feladataidat. Jegyezd le a tapasztalatodat.

Mi a vizualizáció?

Vizualizáció azt jelenti, hogy képeket teremtesz a tudatodban a gondolataiddal és elképzeled azokat. A legtöbben képekben gondolkodunk. Te is? Ezeket a képeket általában a körülötted lévő világból, a TV-ből, a könyvekből, a filmekből és a mindennapi tevékenységeidből veszed. A képzelet összeállítja ezeket a képeket, és vizualizációt teremtesz.

Vizualizáció különböző formába jelentkezhet, mint pl. ábrándozás, tűnődés, elmélkedés, képekben való gondolkodás és összpontosítás.

Vizualizáció egy fontos eszköz lehet abba, hogy elérjük a céljainkat. A 100 m-es távon futó atléta azzal is gyakorol, hogy elképzeli a pályát, ahogy azon teljes erővel fut, és elsőként ér célba.

Ha azonban a gyengeségeket és hibákat vizualizáljuk, annak ellentétes hatása lesz. Ha negatív képeket teremtesz önmagadról a tudatodban, ennek az lesz az eredménye, hogy ilyennek kezded látni önmagad. Bármilyen képet teremtesz a tudatodban, az megteremti az azonnali tapasztalatot.

Akár olyannak tartod magad, aki képekben gondolkodik vagy nem, képes vagy vizualizálni. Ahhoz, hogy megértsd, hogy hogyan vizualizálsz, végezd el a következő egyszerű feladatot. Képzeld el, hogy a bejárati ajtód előtt állsz. Tedd ezt meg kb. 1 percig.

Néhányan nagyon világosan látják a bejárati ajtót, mintha valóban ott lennének. A szemeiden keresztül látod az ajtót. Ha lefelé nézel, látod a lábaidat és az ajtóküszöböt. Az ajtó minden egyes részletét láthatod –a színét, a felépítését, a kulcslyuk pontos helyét és a kilincset. Ez a gyakorlat egy olyan átélést ad, mintha egy filmet néznél. Úgy látod önmagad, ahogy az ajtó előtt állsz, mintha a közönség lennél, ahogy egy filmet nézel önmagadról. A jelenet lehet élénk, de az is lehet, hogy csak nagy képeket látsz, és semmi részletet.

Az is lehet, hogy nem “látsz” semmilyen képet, de mégis az az érzésed, mintha az ajtód előtt állnál. Olyan, mintha tudnád, megértenéd, hogy ott vagy. Anélkül, hogy “látnád”, mégis pontosan tudod, hogy hol van a kulcslyuk. Lehet, hogy érzed a lábaidat a küszöbön. Ez inkább egy érzés, megérzés, vagy valaminek az ismerete.

A legtöbb ember számára a bejárati ajtó előtt állni egy semleges, minden erős érzelmektől mentes átélés. Ez egy olyan cselekedet, amit mindennap megteszel. De mi van akkor, ha most tértél haza egy hosszú külföldi útról? Ebben az esetben erős érzelmek törnek fel, ahogy az ajtód előtt állsz. Ez lehet a szeretet érzése azok iránt, akiket oly régóta nem láttál. De az is lehet, hogy csalódott vagy, mert vége a szabadságnak és újra elkezdődnek a megszokott hétköznapok. Vagy izgatott vagy, mert lelkesedéssel, életerővel tele tértél haza és alig várod, hogy visszazökkenj a régi kerékvágásba.

A meditáció alatti vizualizáció az egyik módja annak, hogy gyarapítsd a tapasztalataidat. A vizualizáció, szép képekkel, segít abba, hogy kellemes átéléseid legyenek, hogy jól érezd magad.

Amikor vizualizációt használsz azért, hogy átéléseid legyenek a meditáció alatt, akkor először is bíznod és hinned kell azoknak a képeknek a tartalmában, amiket a tudatodba helyezel. Fokoznod kell az összpontosításod is. A hited és bizalmad egyre mélyebb lesz, minél többet gyakorlod a vizualizációt. Minél többször teremtesz pozitív és kellemes képeket, természetes módon annál tovább akarod élvezni azokat.

A vizualizációt azzal tökéletesítheted, ha előre megtervezed az elejétől a végéig. Ez a folyamat segít abban, hogy a tudatod ugyanazt a témát kövesse, mert a tudat a szerkesztett és következetes folyamatokat részesíti előnybe, mivel azokat könnyebb követnie.

Próbáljunk ki egy vizualizációt, hogy jobban megismerkedj vele.

Kezdet: Képzelj el egy nem rég lezajlott jelenetet a tudatodban, amikor megpróbáltál kedves és udvarias lenni valakivel, de nehéz volt.

Közben: Most képzeld el újra önmagad ugyanebben a helyzetben egy kedves, mosolygó, boldog személyként, ahogy ura vagy a helyzetnek. Nem számit, mi történik, így érzed magad. Ahelyett, hogy bosszankodnál, ingerült lennél, nyugodtnak és elégedettnek érzed magad. Mások is ilyennek látnak téged, és ennek eredményeképpen ők is elkezdenek mosolyogni és ugyanilyen barátságosak lesznek veled.

Végül: Tapasztald meg, hogy te ez a kedves, pozitív, boldog személy vagy, aki gyakran ilyennek érzi magát és ugyanilyen érzései vannak mások iránt. Lásd és fogadd el magad ilyennek. Eleinte kezd lassan, pl.1 perccel, majd fokozatosan tölts még több időt azzal, hogy ilyennek látod önmagad. A vizualizáció egy átélést ad, de csak a rendszeres gyakorlat segít abban, hogy ezt az érzést tartósan meg is tartsd.

Mi éreztél a vizualizáció alatt?