Meditáció 7. lépés

Ha a meditációban fejlődni akarsz, akkor itt találsz néhány javaslatot az életmóddal kapcsolatban, ami pozitív változást idéz elő.

A kora reggel, még mielőtt a nap elkezdődik, a legjobb idő a meditációra. Ilyenkor még friss, éber, pihent vagy és könnyebb a gondolataidat összpontosítani. Ez segít abban, hogy a napot pozitívan kezd és megerősítsd a helyes szándékot és motivációt a napra. Mielőtt munkába indulsz, légy biztos abban, hogy szakítottál időt a meditációra, és ezt inkább tedd meg otthon, mintsem a vonaton vagy a gépkocsidban.

Ahhoz, hogy minden reggel tudj meditálni, egy kicsit korábban kell felkelned. Amikor el kezded megtapasztalni a kora reggeli meditáció előnyeit, könnyebb az ébresztőórát egy kicsit előbbre állítani.

Alvás a kiegyensúlyozott és harmonikus élet egyik legfontosabb aspektusa. Ha meditáció közben elalszol, akkor ez azt mutatja, hogy keveset alszol vagy az alvás minősége nem megfelelő. Fontos, hogy ezt orvosold, hogy ne aludj el meditáció alatt. Győződj meg arról, hogy mindennap eleget alszol. Hogy kinek mennyi alvás elég, ez személyenként változó, de általában a legtöbb embernek 6–8 óra elegendő. Ha rendszeresen meditálsz, jobban fogsz aludni. De ha ezt követően sem tudsz rendesen aludni, érdemes konzultálni az orvosoddal és ellenőrizni az egészségi állapotodat.

Az, amire gondolsz, mielőtt lefekszel, befolyásolja az álmodat. Nagy valószínűséggel ugyanarra fogsz gondolni, amikor felkelsz, mint amivel este aludni mentél. Így, ha meditatív és felemelő gondolataid vannak, mielőtt lefekszel, akkor jobban tudsz majd aludni és ez segíti a reggeli meditációdat is.

Ha úgy döntesz, hogy korábban kelsz fel, lehet, hogy eleinte fáradt leszel délután vagy este, egész addig, amíg a tested nem szokja meg a napirendváltozást. Ebben az esetben jobb, ha egy kicsit korábban mész aludni, hogy ellensúlyozd a korábbi felkelést.

A tudatod állapotát közvetlen módon befolyásolja mindaz, amit eszel és iszol. Mondják: “Az vagy, amit eszel.” Függően attól, hogy mit eszel, az negatívan vagy pozitívan befolyásolja az egészséged, úgy mentális, mint testi és érzelmi szinten.

A meditáció egyik célja, hogy mély és maradandó lelki békét teremtsen, ami táplálja lelket és életet békéssé és nyugodttá teszi. A béke ellentéte az erőszak. Ahhoz, hogy hozzájárulj egy erőszakmentes élet megteremtéséhez, segít, ha vegetáriánussá válsz.

A meditáció másik célja, hogy ura legyél a tudatodnak. Így képes vagy erős, határozott és felemelő gondolatokat teremteni az életeddel kapcsolatban. Ahhoz, hogy tiszta gondolatokat teremts, ajánlott, hogy előbb csökkented, majd végül teljesen hagyd abba az olyan szokásokat, ételeket és italokat, amik negatívan befolyásolják a tudatodat és az érzelmeidet. Ilyen pl. az alkohol, a cigaretta és a kábítószerek. Ha függsz ezektől a szerektől, akkor nem leszel képes olyan tudatállapotot teremteni, amilyet szeretnél.

Minél tapasztaltabbá és erősebbé válsz a meditációban, látni fogod, hogy nagyon sok nem kívánt szokásod elveszti a hatalmát feletted. Nem lesz többé vonzó számodra, hogy olyan szereket fogyassz, amik nehézzé, kábulttá tesznek, inkább olyan dolgok fognak vonzani, amikben jól és pozitívan érzed magad.

Ugyanúgy, mint ahogy testednek tápláló ételre van szüksége, hasonlóan ehhez, tudatodnak is tápláló gondolatokra és ötletekre van szüksége.

Tedd szokásoddá, hogy inspiráló anyagokat olvass és hallgass.

Az egészségtelen élelmiszer végül beteggé tesz. Hasonlóan ehhez, ha a tudatodat egészségtelen és haszontalan gondolatokkal táplálod, akkor tudatod végül zavart, háborgó és negatív lesz.

A számítástechnika korában élünk. Mindennap hatalmas tömegű információ zúdul ránk. Gyakran van hiányérzetünk, ha nem kapjuk meg a legfrissebb híreket. Ez végül nyomasztóvá válik, mert állandóan ott a kényszerérzet, hogy mindenről tudnunk kell.

A popkultúra, a celebekről szóló hírek, a valóságshow-k és a közösségi média bűvöletébe estünk. De ebből mennyi az igazán fontos és inspiráló információ számunkra? Ennek a legnagyobb része csak hulladék, ponyva, szóbeszéd, kritika, szenzáció és reklám.

Különösen fontos, hogy mielőtt aludni mész, legyél egy kicsit csendben és akkor frissen fogsz ébredni másnap reggel a meditációra.

Miután szokásoddá tetted az esti és reggeli meditációt, hasznosnak fogod találni, ha napközben is megállsz rövid időkre, hogy meditálj.

Az egyetlen, amire szükséged van, hogy megállj egy percre, hogy újra visszanyerd azt a nyugodt érzést, amit a reggeli meditációban megtapasztaltál. Ezáltal képes vagy felfrissíteni a tudatodat és a pozitív gondolatok által egy kis többlet üzemanyagot adsz annak. Amikor újra folytatod a munkádat, akkor sugározni fogod a békét, a könnyűséget és kedvességet. Különben olyan sok minden történik akár egyetlen nap alatt, hogy azt a békét és stabilitást, amit a kora reggeli meditációban megtapasztaltál, teljesen elveszítheted.

Ahogy a meditációt kezded felfedezni, rájössz, hogy a meditációt és cselekedeteket nem szükséges elválasztani.

Egy nagyon jó szokás minden feladatot egy kis csenddel kezdeni. Akár néhány másodperc is nagy különbséget teremt. Ezáltal minden cselekedet hatékonyabb lesz, és energiával teli érzed magad.

Gratulálunk, hogy elvégezted a meditációs kurzust! Reméljük, élvezted és hasznos volt számodra!

Szeretettel várunk meditációs és egyéb programjainkon az egyetem központjaiban!