Meditáció 2. lépés

„Ki vagyok én?”

Attól a pillanattól kezdve, hogy megszülettél, a figyelmed a külvilág felé irányul, először is a tested felé. Később a figyelmed a körülötted lévő világ felé irányul, ahogy jobban megismered a szüleidet, a rokonaidat, a családtagjaid.

Meditáció alatt a figyelmed ellentétes irányba, a belső világod felé fordul. Elfordítod a figyelmed a külvilágtól és önmagadra kezdesz figyelni. Néha a meditációt úgy jellemzik, mint egy belső utazást. Ahogy egyre beljebb utazol, egyre többet fedezel fel önmagadról. Feleletet kapsz olyan régi kérdésekre, mint: “Ki vagyok én?”

Kezded megérteni, hogy több vagy, mint az anyagi tested és a neved. Bár ezek az életed fizikai és társadalmi aspektusai (tényezői), de nem kulcsfontosságúak annak a megértésében, hogy valójában ki vagy. Ha pusztán úgy tekintesz önmagadra, mint egy testi lényre, akkor a külső tényezők alapján értékeled önmagad: kinézet, kor, nem, szerep, pozíció, társadalmi helyzet, stb. Ezek a fizikai tényezők állandóan változnak, és ha te csak ez alapján látod és ítéled meg önmagad, akkor nagyon könnyen boldogtalannak, zavarodottnak, nyugtalannak érezheted magad.

A meditáció alatt kezded megérteni, hogy az értékeid a bensődtől függ – te egy egyedülállóan különleges emberi lény vagy. A meditáció a módszer, hogy újra kapcsolatba kerülj a belső éneddel, ahol az igazi, valódi minőségeid tárháza létezik: béke, szeretet, tisztelet, boldogság, szabadság és elégedettség.

Amikor meditálsz, megérted, hogy mi a különbség az anyagi és nem anyagi “én” között. A rádzsa Jóga meditációban a “lélek” szót használjuk, amikor a nem fizikai lényről beszélünk, aki te vagy. Akár férfi vagy nő vagy, akár fekete vagy fehér, egészséges vagy beteg, gazdag vagy szegény, stb. ezek a leírások csak a testedre vonatkoznak. De te sokkal több vagy ennél. Ahhoz, hogy megértsd az anyagi és nem anyagi “én”-t, gondolj egy zongorára és a zongoristára. A zongoristának szüksége van egy zongorára, hogy játsszon. Azonban, legyen az a zongora a legkitűnőbb mestermű, soha nem mondanád azt, hogy a zongora oly szépen játszott. A zongorista játszott azon. Az, aki zenél és az amin játszik, különbözik, de ahhoz, hogy a zene létrejöjjön, mindkettőre szükség van. Hasonlóan, mint ahogy a zongora a zongorista hangszere, a tested a lelked hangszere. Amikor elkezdesz meditálni, gyöngéden a lelkedre összpontosítasz, és el kezded megtapasztalni az igazi tulajdonságaidat. Ez erővel tölti fel a mindennapjaidat.

Meditáció alatt hova fordítod a figyelmedet?

Hogyan segít a meditáció abban, hogy jobban megértsd az eredeti éned?

Mik a lélek eredeti tulajdonságai?

Te sokkal több vagy, mint a fizikai tested. Az igazi éned a lélek. Te egy lélek vagy és rendelkezel egy testtel.

A lélek egy szubtilis, finom energia. A lélek egy szellemi energia, teljesen különbözik az anyagi testedtől. Te, a lélek nem vagy fekete vagy fehér, öreg vagy fiatal, egészséges vagy beteg, nő vagy férfi. Te, a lélek az életerő vagy a testedben.

Veled kapcsolatban minden felvételre kerül a lélekben; az összes emlékképed, a gondolataid és érzelmeid. Mindaz, ami megfoghatatlan, lejegyzésre került a lélekben, mint pl. hit, magatartás, remények, álmok, emlékképek, szokások és személyiségjegyek.

A lélek olyan csodálatos – képes mindent, minden információt elraktározni veled kapcsolatban, ami te vagy. A lélekben ott van a felvétel mindenről, amit láttál, mondtál, tettél, minden egyes gondolat, amit megteremtettél az életed kezdetétől.

Minden ember úgy születik ebbe a világba, hogy megvan az a képessége, hogy szeressen, békés, elégedett és boldog legyen. A rádzsa jóga meditációban ezeket nevezzük a lélek “eredeti tulajdonságai”-nak. Azonban az életed során sok más tulajdonságot is felhalmozol, mint harag, stressz, félelem, aggodalom és egoizmus. A meditáció célja, hogy megtapasztald és átéld az eredeti tulajdonságaidat az összpontosított gondolataid által.

Amikor kezded megtapasztalni az eredeti tulajdonságaidat, és a figyelmedet a magasabb énedre irányítod, a negatív tulajdonságaid automatikusan elkezdenek gyengülni. Amikor a napi meditációdban összekapcsolódsz az eredeti, pozitív tulajdonságaiddal, akkor az önbizalmad erősödik, és úgy érzed, hogy ura vagy önmagadnak és életednek. Úgy érzed, hogy sokkal több erőd van, hogy azt tedd, amit akarsz, és az legyél, aki valóban lenni szeretnél. Ily módon az önbizalmad helyreáll, és úgy érzed, hogy valóban te irányítod az életedet.

Ki vagy te?

Mi a meditáció célja?

Tölts néhány percet azzal, hogy az eredeti tulajdonságaidra összpontosítasz és írd le a tapasztalataidat.

A rádzsa Jóga meditációban a lelket, mint metafizikus energiát értelmezzük. A lélek formája egy pont. Egy parányi fénypont, ami még egy atomnál is kisebb, és amit még a legerősebb mikroszkóppal se lehet látni. A lélek megsemmisíthetetlen. A lélek halhatatlan. A lélek erőteljes. A tudomány is bebizonyította, hogy valami kicsi is lehet nagyon erős. Az atom olyan parányi, mégis hihetetlenül erőteljes. A mikrochip olyan kicsi, mégis egy egész könyvtár anyaga elfér benne.

Egy kis dolog is lehet erős, könnyű és gyors, mint maga a lélek.

Fontos megérteni, hogy a lélek hol helyezkedik el a testben. Ennek a megértése segít a figyelmed összpontosításában, mialatt meditálsz. A lélek – a halhatatlan energia fénypontja – a homlok közepén, a szemek mögött helyezkedik el, közel a tobozmirigyhez az agyban.

Miért ott? A léleknek szüksége van egy közeli kapcsolatra az aggyal, hogy a szükségleteit, a szándékait, a kívánságait gyorsan eljuttassa az agyhoz, ami a testet cselekvésre készteti az agyi (idegrendszeri) impulzusok által. Ha ezt esetleg nehéznek találod megérteni, akkor kérdezd meg önmagadtól: “Honnan jönnek a gondolataim?” Az agy olyan, mint egy számítógép. Te, a lélek vagy az operátor.

Összpontosítsd a figyelmedet arra a pontra, ahol a lélek tartózkodik, azt a gondolatot használva: “Én egy lélek vagyok.” Gyengéden ismételd meg ezt a gondolatot néhányszor és észre fogod venni a “belső ébredést” – egy újfajta tudatosságot. Ez a lélektudatosság. Gyakorlással a lélektudatosság egyre ismerősebb lesz, és képes leszel arra, hogy még gyorsabban ebbe a tudatosságba kerülj.

A lelki tudatosság egy másfajta látásmódot ad azzal kapcsolatban, hogy ki is vagy valójában és néha ez nagyon különböző érzéseket kelt önmagadról és az életedről.

Egyre jobban tudatába kerülsz a gondolataidnak, az érzelmeidnek, a hangulatodnak és reakcióidnak. A rendszeres meditáció lehetővé teszi, hogy az életedbe vidd a lelki tudatosságot. Úgy fogod érezni, hogy választási lehetőségeid vannak. Amint eldöntöd, hogy mire fordítod a figyelmed és energiád, az egész életed kezd csendben megváltozni.

Ez az átélés egyre mélyebb lesz, amint megtanulsz összpontosítani. Mivel mindig lesz valami, ami elvonja a figyelmedet, így az első lépés a koncentrációban, hogy megtartsd a figyelmed célját a meditációban. Mielőtt leülsz meditálni, legyen egy világos célod, amire a gondolataidat fogod összpontosítani. Azzal, hogy megőrzöd ezt a célt, könnyebben észreveszed, amikor a tudatodat más gondolatok kezdik befolyásolni. Ilyenkor egyszerűen visszafordítod a gondolataidat a meditációd témájára.

Könnyű volt beazonosítani a lélek tartózkodási helyét? Képes voltál ezt megtapasztalni?

Milyen érzés volt?

Ma tölts annyi időt, amennyit csak lehetséges abban a tudatosságban, hogy te egy energia-pont vagy a homlok közepén a szemeid mögött, akinek az eredeti tulajdonságai a béke, a szeretet, a boldogság és elégedettség. Jegyezd le az átéléseidet.

Mindannyian lelkek vagyunk és mégis mindannyian különbözők, olyan tulajdonságokkal, amik különlegessé tesznek bennünket. Soha nem tudsz egyé válni egy másik lélekkel, bármennyire is közel érzed azt a másikat önmagadhoz. Lehet, hogy hasonló a gondolkodásmódotok, vagy hasonló az ízlésetek, de te mindig az leszel, aki vagy, egyedülálló és különleges. Ezt megérteni jelenti önmagad tudatosságát. A lelki tudatosság az, ami engedi, hogy önmagadat különállónak tekintsd attól a fizikai világtól, amiben élsz, különállónak más lelkektől az életedben, különállónak az eseményektől, amik lejátszódnak az életedben… csak te… egészen te. Légy jó, tegyél jót.

Bár minden lélek egyedülálló és különleges, mégis vannak olyan tulajdonságok, amik minden lélekhez tartoznak. Minden lélek szíve legmélyén szeretet van. Ott van mindenkiben az igazság utáni vágy, a jótékonysággal kéz a kézben. A jótékonyság a jót adni vágyát jelenti. Minden lélek szívből jövő vágya az, hogy jó legyen és jót cselekedjen. Még akkor, ha ezek a tulajdonságok rejtve vannak, mégis ott vannak… mindig.

Néhány ilyen tulajdonság:

 • bátorság
 • becsületesség
 • béke
 • bölcsesség
 • céltudatosság
 • együttérzés
 • elfogadás
 • erő
 • hála
 • igazság
 • kedvesség
 • kegyelem
 • nyugalom
 • öröm
 • szeretet
 • tisztaság
 • türelem

Amikor el kezded megtapasztalni az eredeti legjobb természetedet és erre összpontosítod a figyelmedet, akkor a negatív tulajdonságaid automatikusan gyengülnek. Amikor a mindennapi meditációdban összekapcsolódsz az eredeti, pozitív tulajdonságaiddal, az önbizalmad erősödik. Úgy érzed, hogy nagyobb erővel rendelkezel, hogy megbirkózz az élet kihívásaival. Ily módon az önbizalmad helyre áll és érzed, hogy ura vagy életednek.

Az erények alkalmazása

Válassz ki egy tulajdonságot, elmélkedj rajta és tapasztald meg a meditáció alatt. Aztán gyakorold azt a minőséget a nap folyamán. Írd le a tapasztalataidat.

Mindenkinek vannak negatív és felesleges, pozitív és felemelő gondolatai. A felemelő gondolatok véget vetnek a negatív és felesleges gondolatok áradatának.

A lélektudatosság állapotában megérted, hogy te nem a gondolataid vagy. Te, a lélek vagy a gondolataid teremtője. Megvan az a képességed, hogy kiválaszd, hogy milyen típusú gondolatokat teremts, és mire figyelj.

A gondolatok nagyon erőteljesek, és érzelmeket teremtenek. Mindez befolyásolja a tested.

Amikor békés gondolatokat teremtesz, békésnek érzed magad. Amikor mérges gondolatokat teremtesz, mérgesnek érzed magad. Amikor szomorú gondolatokat teremtesz, szomorúnak érzed magad. A meditációval visszanyered a gondolataid feletti hatalmat, hogy olyan gondolatokat teremts, amilyeneket te akarsz. Ez vezet azokhoz az érzésekhez, amiket meg akarsz tapasztalni és egy olyan élethez, amit élni szeretnél.

A negatív gondolatok rombolók, fájdalmat okoznak és károsak. Ezek szólhatnak rólad, másokról vagy egy helyzetről. Nagyon sok embernek az a rossz szokása, hogy nagyon negatívan gondolkodnak önmagukról, ami azt az érzést kelti bennük, hogy feleslegesek, nem méltók a szeretetre és reménytelenek.

Azok felesleges gondolatok, amikor újra és újra másokon gondolkodsz, hogy mit tesznek, és mit mondanak. Lehetnek felesleges gondolatok a saját életeddel kapcsolatban is (pl. egy múltbeli esemény lejátszása), vagy ha másokon jár az eszed, vagy, a jövő miatt aggódsz.

A hétköznapi gondolatok szükségesek, mint pl. megtervezni a napod, vagy emlékezni arra, hogy mit kell venned. Fontos az egyensúly. Ha az egész nap folyamán csak hétköznapi gondolataid vannak, felemelő gondolatok nélkül, akkor egyhangúnak és fáradtnak fogod érezni magad.

Ha nem tartasz egyensúlyt a hétköznapi és felemelő gondolatok között, akkor azt fogod érezni, hogy nincs semmi kreativitás, cél és szándék az életedben.

A pozitív gondolatok kreatívak. Nyitottak az új lehetőségekre, és nem arra összpontosítanak, ami hiányzik. Bátorítanak, és hasznot hoznak. A pozitív gondolatok a megoldásra összpontosítanak.

A pozitív gondolatok teszik lehetővé, hogy tanulj, és előre haladj.

Felemelők, segítenek abba, hogy könnyen, energiával telien menj keresztül a napon, hogy megbirkózz azokkal a hullámvölgyekkel, amiket minden ember megtapasztal. A pozitív gondolatok pozitív magatartáshoz vezetnek és optimistává tesznek.

A felemelő gondolatok erősítik a lelket. Az ilyen gondolatok az igazi énedről és mások igaz természetéről szólnak. Az ilyen gondolatok lelki tudatosak. Erőt adnak. Az igazi éneddel hoznak kapcsolatba. A felemelő gondolatok szólhatnak rólad, de másokról is, megértve, hogy ők is lelkek.

Minden alkalommal, amikor meditálsz, a koncentráló képességed eltérő lesz. Olyan gondolatok merülnek fel, amik elvonják a figyelmedet. Ahogy a gondolataid felmerülnek a meditáció alatt, kezded felismerni azokat a gondolat típusokat, amiket megszokásból teremtesz – negatívak, feleslegesek, hétköznapiak vagy pozitívak.

Rendkívül hasznos, hogy mindenkit egy lélekként nézz, akiknek csodálatos tulajdonságaik vannak, és a lehető legjobbat cselekszik, annak érdekében, hogy egy boldog és szeretettel teljes életet éljenek.

Milyen öt különböző típusú gondolat van?

Figyeld meg a különböző típusú gondolatokat a nap folyamán, és hogy hogyan befolyásolnak téged. Jegyezd le a tapasztalatod.

Törekedj pozitív és felemelő gondolatokat teremteni. Jegyezd le, hogyan érzed magad.

A meditálás nagyon szubtilis tapasztalat, és szavakkal nem igazán lehet jól elmagyarázni, hogyan kell tenni. Minél többet meditálsz, annál jobban megérted. Egy kicsit olyan, mintha úszni tanulnál. Megérted, hogy a víz segítségével kell mozgatnod a testedet, de amíg nem ugrasz a vízbe és nem próbálod ki, nem mondhatod, hogy már tudsz úszni.

A meditáció megértése annál jobban mélyül, minél többet gyakorlod. Az első lépés a rádzsa jóga meditációban, hogy lélektudatossá váljunk. Ahhoz, hogy jobban megértsd, hogy ez mit jelent, itt van néhány leírás a lélektudatosságról. Mindegyik leírás javaslatot ad arra, hogy milyen gondolataid legyenek, amikor meditálsz. Nincs szükség állandóan vezetett meditációt hallgatni.

Gyöngéden ismételd el ezeket a gondolatokat önmagadban, engedd, hogy mélyen gyökeret eresszenek a tudatodban, miközben élvezed a kellemes átéléseket, amiket teremtenek. Néha segít, ha leírod ezeket a gondolatokat, majd csöndben elmélkedsz rajtuk. Emlékezz, a végső cél az, hogy kevesebbet gondolkodj, de többet tapasztalj. Azonban ezt nem lehet erőltetni – ha mégis így teszel, nem lesz sikered. Gyöngéden irányítsd a gondolataidat a célod felé. Amikor az idő eljön, ahelyett, hogy a békén elmélkednél, a béke már ott él benned.

Én nem a test vagyok.

Én egy szubtilis, tudatos pont vagyok ebben a testben élve. Minden nap életet adok ennek a testnek, de én nem ez a test vagyok. Én a szellemi energia vagyok, ami ezt a testet használja, hogy lásson, beszéljen és halljon.

Én egy békés csillag vagyok.

Én egy ragyogó fény vagyok, mint egy csillag a sötét égbolton, ami a fényét sugározza az éjszaka sötétségében. A szívemből áradó fény békés és szeretettel teli.

Azok a tulajdonságok, amiket keresek, ott vannak bennem.

Én egy tiszta energiából és fényből álló piciny pont vagyok. Ebben a piciny pontban benne van az összes gondolatom és személyiségem. Ebben a fénypontban, ami én vagyok, ott van a lelkem összes tulajdonsága. Nincs arra szükségem, hogy kint keressem ezeket a minőségeket – én vagyok a szeretet, a béke, az elégedettség és a bölcsesség forrása.

Könnyű és szabad vagyok.

Én egy gondolkodó, érző energiapont vagyok, és én adok életet a testemnek. A testem lehet, hogy nehéz, de én, a lélek olyan könnyű és szabad vagyok. Boldogságot tapasztalok, ahogy felszabadítom önmagamat az anyag láncaitól. Én egy tiszta energiából, tiszta fényből álló pont vagyok.

Fényt és szeretetet sugárzok.

Én egy lélek vagyok, egy fény-lény, tiszta fényt sugárzok a testemnek, másoknak és a nagyvilágnak. Ahogy befelé fordulok, és emlékszem arra, hogy ki vagyok én, megtapasztalom a képességemet, amivel mindenki iránt tiszta szeretetet érzek. Ez egy jótékony szeretet, ami nem kér és nem vár el semmit viszonzásul.

Érzékelem a halhatatlan energiámat

Érzékelem a testem korát, és emlékszem arra is, hogy valaha egy gyermek voltam, sőt egy csecsemő. Elgondolkodom azon, hogy a testem hogyan nőtt fel, és mennyit változott az idők folyamán. Ezzel szemben, megértem, hogy engem, a lelket nem befolyásol a kor, mivel én, a lélek halhatatlan vagyok.

Önmagam vizualizálása egy fénypontként

A tudatomban egy gyönyörű képet teremtek egy ragyogó sugárzó fénypontról. A fénypont olyan parányi. Ez vagyok én. Elképzelem önmagam egy piciny lélekként, mélyen a szemeim mögött ülve. A szemeim nem én vagyok, azok csupán ablakok, amin keresztül látom a világot.

A béke megtapasztalása önmagamban

Én a lélek vagyok, életet adva ennek a testnek. Az érzékszerveimen keresztül információt kapok a környező világról. Most elfordítom a figyelmem a külvilágtól a belső világom felé. A tudatom képernyőjén látom önmagam egy kedves fénypontként, mint egy ragyogó csillag. Figyelem a gondolataimat és észreveszem, hogy a gondolataim sebessége lassulni kezd. Békés vagyok.

A test és lélek megértése

Eltűnődöm a test és a lélek közötti különbségen. A testnek különböző jellemzői vannak, mint kor, nem, faj, magasság. A lélek tulajdonságai nagyon mások. A lélek jellemét a belső tulajdonságai határozzák meg, mint a béke, szeretet, szabadság, elégedettség. Ráhangolódom a szeretet érzésére. Ráhangolódom a szabadság érzésére. Ráhangolódom az elégedettség érzésére.

Értékelem a testem, az eszközöm

A testem a természet csodája. Ez az eszköz, amin keresztül kifejezem önmagam.

Testem azonnal válaszol a gondolataimra és kívánságaimra. Amikor eljön az idő és elhagyom testemet, akkor az élettelenné válik. Mennyire csodálatos a lélek, ami ilyen könnyedén tudja irányítani a testet.

Ébredés

Emlékszem arra, hogy ki vagyok én. Én a lélek vagyok. Én nem ez a test vagyok, de én adok életet a testnek. Ez olyan, mintha eddig aludtam volna, és most felébredek. Arra gondolni, hogy én a test voltam, olyan, mint egy álom, ami elhalványul, ahogy ráeszmélek az igazi valómra. Nagyon világosan látom önmagam és a világot, ahogy az álom emléke véget ér.

A valódi természetemre való összpontosítás

Megértem, hogy egy lélek vagyok, tele csodálatos tulajdonságokkal. Azonban a pozitív tulajdonságaimmal együtt felhalmoztam néhány negatív szokást és hajlamot is. Most itt a lehetőség, hogy a valódi természetemre összpontosítsak: a pozitív tulajdonságaimra. Bármire fordítsam a figyelmem, az el kezd erősödni. Egy olyan különleges minőségre összpontosítom a figyelmemet, amit meg szeretnék tapasztalni és kifejezni az életemben.

Ráhangolódás

Olyan vagyok, mint egy rádió. Eddig a vevőkészülékem nem volt rendesen beállítva, ezért a zene torz és zajos volt. Most, hogy ráhangolódom az igazi énemre, a zene tiszta és csodálatos. Egyre világosabb számomra, hogy ki vagyok én. Képes vagyok kinyilvánítani a valódi énem és értékelni minden lélek egyedülálló zenéjét.

Békét és fényt sugárzok a világba

Lélektudatos lettem. Én egy parányi fénypont vagyok és a természetem a béke. Emlékszem, amikor még tudatában voltam annak, hogy fény vagyok. Fény akarok lenni, és szét akarom szórni a fényt a világban. Fényt sugárzok minden irányba, és a fényem bárhova is érjen, a békém is elér oda azzal együtt.

Hit önmagamban

Én a lélek vagyok és életet adok a testnek. Felszabadítom magam a korlátolt elképzelésektől azzal kapcsolatban, hogy ki vagyok. Újból, reménnyel telve értékelem azt az utat, amit eddig megtettem az életemben, és semmit nem bánok. Az önbizalmam visszatér. Hiszek a legjobb természetemben.

Béke vagyok

Emlékeztetem önmagam, én egy lélek vagyok, egy élő fénypont, aki életet ad ennek a testnek. Kapcsolatba lépek belsőm lényegével, a békével. Békés vagyok és érzem, hogy nyugalom uralja a gondolataimat is. Érzem, hogy a béke átjárja testem minden egyes sejtjét.

Érzem a békét a szívemben. Békés vagyok.

Szeretet vagyok

Emlékeztetem önmagam, hogy én egy lélek vagyok, egy élő fénypont, aki életet ad ennek a testnek. Kapcsolatba lépek bensőm lényegével, a szeretettel. Kedves vagyok és érzem, hogy újra a szeretet uralja a gondolataimat is. Érzem, hogy a szeretet átjárja testem minden egyes sejtjét. Szeretetet érzek a szívemben. Kedves vagyok. Én vagyok maga a szeretet.

Elégedett vagyok.

Emlékeztetem önmagam, hogy én egy lélek vagyok, egy élő fénypont, aki életet ad ennek a testnek. Kapcsolatba lépek bensőm lényegével, az elégedettséggel. Elégedett vagyok és érzem, hogy újra az elégedettség uralja a gondolataimat. Érzem, hogy az elégedettség átjárja testem minden egyes sejtjét. Elégedettség érzek a szívemben. Elégedett vagyok.

Szabad vagyok.

Emlékeztetem önmagam, hogy én egy lélek vagyok, egy élő fénypont, aki életet ad ennek a testnek. Kapcsolatba lépek bensőm lényegével, a szabadsággal. Érzem, hogy újra a szabadság érzése uralja a gondolataimat. Érzem, hogy a szabadság átjárja testem minden egyes sejtjét.

Szabadságot érzek a szívemben. Szabad vagyok.

Bölcs vagyok.

Emlékeztetem önmagam, hogy én egy lélek vagyok, egy élő fénypont, aki életet ad ennek a testnek. Kapcsolatba lépek bensőm lényegével, a bölcsességgel. Érzem, hogy újra a bölcsesség uralja a gondolataimat. Érzem, hogy a bölcsesség átjárja testem minden egyes sejtjét. Bölcsességet érzek a szívemben. Bölcs vagyok.

A jóság bennem van.

Én egy energia vagyok, nem anyag. Felemelem magam a hétköznapi tudatosság szintjéről. Magam mögött hagyom a hétköznapi gondolatokat és azokat a mindennapi cselekedeteket, amik lehúznak. Tudatába vagyok annak, hogy egy tiszta energia vagyok. Emlékeztetem önmagam az emelkedettebb énemre. Én, a lélek sok minőséggel rendelkezem. Oly sok mindennel rendelkezem, amit adni tudok másoknak, amit meg tudok osztani másokkal. Tele vagyok jósággal.

A belső kincseim felfedezése

Én egy lélek vagyok. Szabad vagyok attól a korlátolt gondolattól, hogy én egy test vagyok. Felfedezem az összes bennem rejlő kincset, forrást, és csodálatos képességet. Még álmomban se hittem volna, hogy ennyire gazdag vagyok. Milyen tulajdonságaim vannak?

A tudat békéje

Engedem, hogy lélektudatos legyek. Önmagamra figyelek. Ahogy összpontosítok a gondolataimra, újból ura vagyok a tudatomnak és képes vagyok lelassítani a gondolataimat. Megtanulok olyan gondolatokat teremteni, amik felemelnek. Jól érzem magam. A csendet hallgatom a gondolataim között. Helyreállítom a tudat békéjét.

A jelenben lenni

Lélektudatossá válok. Nem gondolok a múltra és szabaddá teszem önmagamat a megbánás érzésétől. Magam mögött hagyom az összes idegeskedést és aggodalmat a jövővel kapcsolatban. Gondolataimmal itt és most, a jelenbe vagyok. Itt tudom teljesen megtapasztalni a tudat békéjét.

 • Ahogy ismétled ezeket a gondolatokat, milyenek voltak az átéléseid?
 • Ezek a meditáció alatt szerzett tapasztalatok segítenek a mindennapi életedben? Ha igen, hogyan?