Meditáció 6. lépés

Ha rendszeresen meditálsz, egyre jobban megtapasztalod a belső békéd és az összes többi minőségedet. Ez egy olyan csodálatos érzés, amit nem akarsz elereszteni.

Minden pillanatban képes vagy megtapasztalni a békét, nem csak, amikor meditálsz. Azonban a mindennapi életedben előfordulhat, hogy elveszted a kapcsolatod a belső békéddel. Minden egyes ember számára a mindennapok kihívásai különbözőek.

Lehetséges fenntartani a lélek tudatos állapotot a mindennapi teendők között? Lehetséges megőrizni a belső békét a nehéz körülmények között?

Állandóan lesznek kihívások. Mindig jönnek tesztek. Mit tudsz tenni, hogy megőrizd a békéd a nehéz időkben? Milyen erőkre van szükséged, hogy legyőzd a nehézségeket?

Képzeld el magad egy főhősként, akinek 8 különleges erőt adtak. Amint megtanulod használni ezeket az erőket, azok egyre erősebbek lesznek benned.

Nem mindig vagy képes megváltoztatni a szituációkat. Soha nem tudsz megváltoztatni másokat. Az egyetlen dolog, amit képes vagy megváltoztatni, az te magad vagy. A 8 erő minden pillanatban a rendelkezésedre áll, bármivel kelljen szembenézned az életben. “Önátalakítással” a célodként az életed a nagy felfedezések utazása lesz. Felfedezed, hogyan birkózzál meg bármilyen kihívással és hogyan érezd jól magad bármilyen helyzetben.

Az életben vannak olyan pillanatok, amikor vissza kell vonnom az energiám bizonyos helyzetektől. Néha visszalépek a tudatomban…, mintha egy erkélyen lennék, és onnan figyelnék meg mindent… még önmagamat is…, míg más alkalmakkor tovább kell mennem, magam mögött hagyva a jelenetet.

Elképzelem, milyen érzés lehet egy űrhajósnak, amikor először látja a földet az űrből. Egy teljesen más perspektíva.

A visszavonulás ereje a perspektíváról szól. Tisztánlátást ad, higgadttá tesz, ugyanakkor felkínál egy lehetőséget, hogy megváltoztasd a helyzetet. A visszavonulás azt jelenti, függetleníted magad a pillanatnyi helyzettől – érzések, érzelmek, zavarodottság, kapcsolatok másokkal – bármi is legyen a lehetséges válasz vagy reakció, a külső jelenet azt akarja, hogy hálóba kerülj.

Ahhoz, hogy tovább tudjunk menni az életben, szükséges, hogy függetlenné váljunk a régi megszokott gondolatainktól, és reakcióinktól.

A visszavonuláshoz fontos, hogy megértsd, te egy színész vagy, egy szerepet játszol, egy játékos vagy a játékban. Ha elhiszed, hogy a játék a valóság, ha beleragadsz a szerepedbe, akkor elveszíted az erőd, hogy teremts, hogy hozzájárulj, vagy új utakra lépj. Ha túlzottan azonosítod önmagad a szerepeddel, akkor mindenhez ragaszkodni fogsz, ami a szereppel kapcsolatban áll.

A visszavonulás ereje képessé tesz arra, hogy más erőket is magadba szívjál. Ennek az erőnek az elsajátítása a meditáción keresztül történik, azzal, hogy megtanulod lecsendesíteni a tudatod. Beszélj kevesebbet…, gondolkozz kevesebbet. Legyél határozott önmagaddal.

A visszavonulás ereje azt is megmutatja, mikor jött el az idő, hogy kilépj a jelenetből, a helyzetből, a szerepből. Ezzel az erővel tudsz elmenni, amikor itt az idő.

Csend… függetlenség… befele-fordulás… koncentráció

A múlt olyannak érződhet, mint egy lánc, ami olyan dolgokhoz bilincsel, ami már nem érvényes és nem segít. Ha igaz, hogy a gondolataim nagy része a múltammal kapcsolatos…., és ha az is igaz, hogy a jövőmet is a gondolataim teremtik … akkor, ha nem hagyom abba a haszontalan és felesleges gondolatokat, akkor a múltamat teremtem meg újra és újra.

Ezért nekem kell tennem valamit, és el kell engednem ezeket a gondolatokat…, hadd menjenek egyre messzebbre. Minél messzebbre tűnnek, annál könnyebbnek érzem magam, és a tudatom is annál csendesebb lesz.

Ezzel az erővel el lehet vágni mindent, ami romboló, és haszontalan. Ezzel az erővel tudod magadat szabaddá tenni, és semmit nem fogsz megőrizni a szívedben, ami a múlthoz köt. Ezzel az erővel tudod azt mondani mindenre, ami negatív: “Nem!”.

De az elengedéshez bátorságra, megbocsátásra, bizalomra és tiszta szívre van szükség. Ez az jelenti, hogy az életed újra kezdődik attól a pillanattól kezdve.

Ehhez azonban arra van szükség, hogy elenged az önazonosságod összes hamis illúzióját. Ez azt jelenti, hogy véget vetsz mások és a saját elvárásaidnak, elengeded az összes korlátolt gondolkodást, hiedelmet és identitást. Válj szabaddá az összes ragaszkodástól, és engedd, hogy valami teljesen új történjen az életedben.

Amikor nincs több elvárás önmagaddal kapcsolatban, és nem foglalkozol mások elvárásaival sem, akkor tudsz nagyobb megértéssel és együttérzéssel rendelkezni, nemcsak önmagaddal szembe, de mások iránt is. Ha elengeded az elvárások terhét, szabaddá válsz.

Öntisztelet… fegyelem… pozitivitás… tiszta szív

„Semmi sem tökéletes az életben. Néha a dolgok egyáltalán nem olyanok, amilyennek szeretném és néha mások negatív energiájának a befolyása alá kerülök. De ha erős és boldog akarok lenni, akkor nem engedhetem meg magamnak, hogy bármire is reagáljak. Nem engedhetem meg magamnak, hogy bármit is a lelkemre vegyek.

A fa árnyékot és nyugalmat ad még annak is, aki a törzsébe vési a nevét. Hasonlóan ehhez, túl kell lépnem az inzultusokon. Amikor a vihar megrázza a fát, a fa nem támad vissza…, nem veszi magára a vihart. Meghajol, és lengedezik,…. és a vihar elmúlik.”

Amikor az emberek kényelmetlenül érzik magukat a változások miatt, akkor reagálnak, kivetítik a problémáikat másokra és azokat okolják, akiket felelősnek vélnek a kényelmetlenségükért. Ez nem ésszerű, de amikor az ember fenyegetve érzi magát, akkor a túlélés eszközeihez folyamodik.

A tolerancia ereje az erő, amivel képes vagy kezelni azt, amit mások rád zúdítanak. Ezzel az erővel képes vagy a másik cselekedetei mögé látni, megérted a szándékukat, ami befolyásolja a viselkedésüket. Ezzel a megértéssel olyan választ adsz, amire a másiknak szüksége van a lelke mélyén, és nem reagálsz meggondolatlanul.

A tolerancia ereje ismeri az együttérzést és a könyörületet, és bölcsen használja. Ezzel az erővel megérted a másikat és kedves leszel hozzá, miközben használod a szembenézés erejét, hogy kezelni tud még az elfogadhatatlan cselekedeteiket is.

A tolerancia ereje megértést ad és éretté tesz.

Megértés… türelem… elfogadás… bátorság

„Olyan sokat szenvedek, amikor ragaszkodok ahhoz, hogy “minek kellene történnie”…, amikor az egóm képtelen elfogadni valamit, olyannak “amilyen”.

Pedig van értelme a valóság elfogadásának. Először is elfogadni valamit olyannak, “amilyen”, majd érezni, mi a következő lépés, és elengedni az ellenőrzést.

„Megtanulni bízni. Ahogy az utazás alatt átélt útvesztők és akadályok között haladok tovább… az életem egyre könnyebb lesz. Olyan könnyen találom meg a megoldást, mint ahogy hegyi patak megtalálja az útját az óceánhoz.”

Az elfogadás ereje békét és elégedettséget ad a világodnak. Ehhez szükség van alázatosságra – annak a megértésére, hogy nem ismerheted az egész történetet és általában van egy jobb lehetőség, ami felmerül, ha engeded.

Az életben kell, hogy legyenek céljaid. Azonban az úton lesznek akadályok és nem biztos, hogy oda jutsz, ahová vártad. Sőt, úgy is tűnhet, hogy az ellenkező irányba mentél. Ezt fogadd el önvád nélkül, és akkor új megvilágításban fogod látni az utadat. Ebben a helyzetben nincs szükséged ellenőrzésre, bíráskodásra, javításra vagy változtatásra. Csak engedd el az egód, és fogadd el a helyzetet olyannak, amilyen. Még akkor is, ha a helyzet reménytelennek tűnik, megérted, ha elfogadod, akkor béke lesz a tudatodban, a szívedben és a kapcsolataidban, és ez a béke egy új utat teremt számodra, ami új energiát ad, és megerősíti az elkötelezettségedet.

Ennek az erőnek a segítségével tudsz tovább haladni, bármivel is kelljen szembenézned. Ez az az erő, ami mindent és mindenkit elfogad olyannak, amilyen, és megértést ad, hogy az, amit jónak vagy rossznak, helyesnek vagy helytelennek ítélsz, csupán csak a te szubjektív ítéleted, és nem az igazságból ered. A világ tele van hatalmas különbségekkel. Nem jobbak, csak mások.

Amikor önmagad vagy természetes módon, többé nincs arra szükséged, hogy összehasonlítsd magad másokkal. Teljes békében vagy önmagaddal. Át táncolsz az életen, és az élet is támogat a törekvéseidben.

Hajlékonyság… nyitottság… kegyelem… kedvesség.

„Ahhoz, hogy világosan lássam, mi az igaz és mi nem, és megértsem, mi is történik valójában, szükséges, hogy visszalépjek. Azzal, hogy függetlenítem magam a saját elképzeléseimtől és a jelenettől, sokkal tisztábban látom a dolgokat.

Különösen hangzik, de épp ez a visszalépés fog úgy működni, mint a nagyító. Azáltal, hogy összekapcsolom a függetlenséget és az összpontosítást, képes vagyok látni az egész történetet az összes részletével…., és megértem a pillanat igazságát. Világosan látok és biztos vagyok önmagamban.”

A megkülönböztetés ereje egy művészet, amikor a lélektudatos éneddel beszélgetsz, annak érdekében, hogy megkülönböztesd az igazságot a hamisságtól, a helyest a helytelentől, a valóságot az illúziótól, a hasznot a veszteségtől.

A megkülönböztetés ereje a tisztánlátás ereje. Ez olyan, mintha más szemmel látnál, más füllel hallanál. A megkülönböztetés ereje azt jelenti, bízol a magasabb énedben, még akkor is, ha ellenvéleménnyel kell szembenézned. Ennek az erőnek a segítségével képes vagy meghallani, mi van a lelked mélyén.

Ennek az erőnek a segítségével meg tudsz állni, hogy megtaláld a pillanat igazságát, mielőtt reagálnál. Amikor meggondolatlanul reagálsz, akkor a külső tényezők irányítanak, és erőtlenné válsz. A megkülönböztetés ereje olyan, mint egy ablak, ami engedi, hogy kilépj a jelen korlátozásából, és mint egy megfigyelő lásd a helyzet valóságát.

A megkülönböztetés ereje arra késztet, hogy felismerd, a logika önmagában nem elég. Ez azt jelzi, meg kell tanulnod bízni az ösztöneidben, hogy az igazság meg tudjon szólalni, ami túl van az ésszerű magyarázaton. Itt a kulcsszó a bizalom. Minél jobban bízol önmagadban, annál jobban fogod érezni, amikor az intuíciód pontos.

Világosság… egyszerűség… pontosság… bizalom

„Választás. Elkötelezettség. Amikor tudom, mi a helyes választás, olyan, mintha nem lenne választás. Ezt kell tennem. Saját tapasztalatomból kell kiindulnom, hinnem és bíznom kell önmagamba… Visszatérek önmagamhoz. Néha nem tudom, hogy a döntéseim hová vezetnek.

De ugyanúgy, ahogy az iránytű mindig észak felé mutat, hasonlóan ehhez, követnem kell az igazi utamat, határozottan, meggyőződéssel, és alázatossággal. Amint ezen az úton haladok, bölcsebb leszek és változok.”

Ez az elkötelezettség ereje, ami elszánttá tesz, bármi is történjen. Ez valójában a megkülönböztetés erejével áll kapcsolatban és abból az erőből nyeri a saját erejét. Ha a megkülönböztetés erejét helyesen használják, a döntéshozó erő is sokkal könnyebben működik. Az emberek gyakran tudják, mi a legmegfelelőbb, amit tenniük kell, ebben teljesen biztosak is, de nincs erejük azt követni. Nem rendelkeznek a döntés erejével.

A megkülönböztetés ereje az önmegfigyelés belső folyamata, míg a döntés ereje látható. Az, aki ezt az erőt használja, kijelenti, hogy “Hiszek önmagamba és nincs kétségem afelől, hogy a cselekedeteim helyesek és sikerhez vezetnek. Kész vagyok kiállni a választásom mellett, és tudom, hogy én vagyok a felelős a következményekért. Ha kell, egyedül is véghezviszem. Hiszem, hogy helyesen cselekszem.”

Határozottan cselekedni, és tovább haladni, amikor néha te vagy az egyetlen, aki kész ezt megtenni, rendkívüli belső erőt igényel.

Lesz idő, amikor szükséges az újbóli önelemzés és a befelé fordulás, hogy használjuk a megkülönböztetés erejét ahhoz, hogy biztosak legyünk abban, hogy a választott út még mindig a helyes ösvény.

Egyensúly… bölcsesség… önátadás… hit

„Megértem, hogy kihívások fognak jönni az utamon… azok azért jönnek, hogy próbára tegyék a megoldó képességem. De nem a külső kihívások azok, amik cselekvésképtelenné tesznek. Az igazi veszély számomra a saját gyengeségeim.

Ezek veszélyesek számomra… képesek meghiúsítani az álmaimat. Ezért megidézem a bátorság tüzét és átalakítom a gyengeségeimet az igazság lángjában. Ebben a tűzben a sötétség világossággá, a vas edzett acéllá válik.”

A szembenézés erejének a legfontosabb alkotóelemei a bátorság és az őszinteség. Amikor a szembenézés erejét használod, semmi nem látszik félelmetesnek az életben – legyen az akár benned, vagy egy másik személyben vagy egy helyzetben. Szembe kell nézned, bármi is jöjjön az utadba – félelem vagy elsöprő érzelmi kitörés, az önbecsülés hiánya, mások szóbeli vagy tettleges támadása, sértegetése, vagy a lehetetlennek és leküzdhetetlennek látszó helyzetek. A szembenézés ereje minden fegyverrel ellát, amire szükséged van.

A szembenézés ereje azt jelenti, hogy képes vagy szembenézni a legnehezebb helyzettel is, és tudod, hogy megvan az erőd, amivel képes vagy a helyzetet megoldani, bármi legyen is az.

A szembenézés ereje semmit nem enged elrejteni. Ez az az erő, amivel mindent a napfényre hozol, ahol minden világosan láthatóvá válik és megváltozik. Ez nem egy támadó erő, de inkább magabiztos és erős.

Bátorság… bizalom… határozottság… cél

„Nem vagyok képes mindent egyedül megtenni. Senki nem képes erre. De, amikor világos és kedves vagyok és bátran cselekszem, akkor valahogy az életben a dolgok jól alakulnak. Lehetőségek tárulnak fel.

Mint ahogy a méhek olyan jól együttműködnek egymással a természetben, mindegyik a különleges szerepével, tulajdonságaival és képességeivel, hasonlóan ehhez én is képes vagyok másoknak segíteni és engedem, hogy mások is segítsenek nekem. Ebben az adás-vevésben az élet kibontakozik, és a sorsom beteljesül.”

Az együttműködés ereje képessé tesz arra, hogy belépj és hozzájárulj bármihez, amire szükség van, hogy a feladat megoldódjon. Sok tekintetben az együttműködés ereje az összes erő betetőzése. A függetlenséged, az érettséged, az alkalmazkodásod és rugalmasságod bármilyen helyzetben és bárkivel, képessé tesz arra, hogy segíts másoknak. Ez az erő a “segítő kéz”, amire olyan nagy szükség van. Az együttműködés erejével megteszed, amire szükség van, és amikor a feladatnak vége, elmész, anélkül, hogy elvárnád, hogy dicsérjenek vagy elismerjenek. Az együttműködés ereje mögött tiszta motiváció áll, így nem ragaszkodhatsz az eredményhez, és nem akarhatod a feladatot kisajátítani.

Ezzel az erővel mások sikerét úgy ünnepled, mintha a sajátod lenne. Ennek az erőnek az alkalmazásával, megérted, hogy a siker energiája az emberi hozzájárulás, a tiszta gondolatok szubtilis energiája, a jókívánságok és a jó cselekedetek apálya és dagálya. Mások együttműködésének az elfogadása ugyanolyan fontos, mint ahogy te is együttműködsz másokkal.

Tisztelet, őszinteség, harmónia, nagylelkűség