Az élet békésebbé tétele

Ha nyugalmat és boldogságot akarunk, segít, ha arra emlékeznünk, hogy a boldogság a másokkal való megosztásból fakad. Mindannyian észrevesszük, hogy a kedves és segítőkész emberek természetes módon boldogok maradnak. Másrészt viszont, aki sok rosszat tesz, annak kevés a békéje vagy a tartós öröme. Korunk tragédiája, hogy sok ember tudatát annyira elhomályosítják a vágyaik, az előítéleteik és félelmeik, hogy nem látják a különbséget a jó és a rossz között.

A világot az ok és okozat törvénye szabályozza. Minden cselekvésnek van egy egyenlő és ellentétes reakciója. Hajlamosak vagyunk elfelejteni, hogy ez a törvény a mi életünkre is vonatkozik – learatjuk a tetteink gyümölcsét, és azt kapjuk másoktól, amit adtunk az érzéseinken, a gondolatainkon, a szavainkon és a viselkedésünkön keresztül. Az életünk minden tapasztalata annak az eredménye, amit egy adott időpontban tettünk. A lélek örök, és egymást követő életeken keresztül hordozza a tetteit, és valami, amit régen, egy múltbeli életében tett, meghozhatja a gyümölcsét a jelenben. Ennek a ténynek a felismerése segít abban, hogy jobb utat alakítsunk ki a jövőnkre nézve.

A múltat nem lehet megváltoztatni, de enyhíthetjük a múltbeli hibáink hatását, ha most helyesen cselekszünk. Ahogy egyensúlyba hozunk egy mérleget azzal, hogy súlyt teszünk a könnyebb oldalra, a jó cselekedetek növelik az érdemeinket, és amikor a jó fokozatosan túlsúlyba kerül, nagyobb békével, boldogsággal és stabilitással jutalmaz bennünket. A tartós lelki békéhez a tudatnak erősnek kell lennie, hogy ne zavarják az élet viszontagságai. A mentális energiánkat leginkább a túlgondolkodás, az izgatottság és az ego, a harag vagy más gyengeségek okozta érzelmi felfordulás meríti le. Apróságokon vitatkozunk, veszekedünk, felfújjuk a dolgokat, mert az érzékelésünket a fenti gyengeségek közül egyik vagy másik torzítja. Ahhoz, hogy ez ne forduljon elő újra és újra javítanunk kell a tudatosságunk minőségén.

Ha úgy döntünk, hogy érettebbek, felelősségteljesek és értelmesek akarunk lenni, képesek vagyunk nyugodtan reagálni a helyzetekre és mások viselkedésére. Csak egy kis tolerancia és megértés kell hozzá. Idővel mások is értékelni fogják a higgadtságunkat, és tisztelni fognak minket ezért, még ha nem is mondják. Ha megváltoztatjuk azt, ahogyan az embereket és az eseményeket nézzük, és reagálunk, elkerülhetjük a konfliktust. Fokozatosan nő az önbizalmunk és az érettségünk, és ezzel együtt a stabilitásunk is. Ez nem jelenti azt, hogy az élet egy rózsakert lesz. A körülmények és az emberek próbára tesznek bennünket, de ahelyett, hogy panaszkodnánk vagy összeütköznénk másokkal, ha próbának vesszük őket, tanulhatunk és fejlődhetünk. A boldog élet vezetése a mi kezünkben van. Csökkentsük az elvárásainkat, és nem fogunk könnyen kiborulni. Ezen túlmenően, ha önzetlenek vagyunk és fenntartjuk a magas szintű önbecsülést, akkor a viselkedésünk nemcsak jó kapcsolatokat hoz létre, de a rezgéseink vigaszt és erőt adnak másoknak, tartalmasabbá és teljesebbé téve az életünket.