Stressz-mentesen az immunitásért

A világ legtöbb országában a betegségek többsége krónikus, nem akut. A krónikus betegségeket pszichoszomatikusnak nevezzük. Az okok egy része pszichológiai – ez azt jelenti, hogy az okot a gondolatok és érzelmek generálják, ezért nagyon nehéz megvizsgálni. A másik része fizikai, látható és mérhető. Az agy elnyeli a gondolatok és érzelmek energiáját. Az energia a hormonrendszerbe és a nyirokrendszerbe kerül. Együtt alkotják az immunrendszert, amely védi a szervezetet. Egy gyermek fejleszti az immunrendszerét, amely az anyaméhben kezdődik. A szülők testi, lelki és érzelmi egészsége hatással van a születendő gyermek immunrendszerére. Amikor a gyermek felnő, antigénekkel találkozik a vírusok, a baktériumok és más mikroorganizmusok formájában. Egészséges helyzetben a szervezet antitesteket termel, hogy a gyermek ne váljon beteggé. Az immunrendszer más emberekkel, élelmiszerekkel, környezettel és mikroorganizmusokkal való fizikai érintkezés útján fejlődik. Ha valakit korlátoznak ebben a kapcsolattartásban, akkor egészségtelen immunrendszer alakulhat ki.

A gondolatok és az érzelmek hatással vannak az immunrendszer működésére. Hogyan lehet a gondolatokat és érzelmeket olyan pozitívvá és erőssé tenni, hogy azok erősítsék az immunrendszert? A stressz egy fizikai reakció valamire, amit igazságként élünk meg. A stressz reakció lehet akut vagy krónikus. A legtöbb ember több stresszes eseményt tapasztal az életében.

A stressznek több formája van: 1. Univerzális: információhiány vagy álhírek. Minden krónikus vagy ismétlődő tapasztalat stresszt okoz, amikor az egyén elveszíti önmaga irányítását, vagy tehetetlen. 2. Fizikai: krónikus betegség, sérülés, műtét. 3. Vegyi anyagok: élelmiszerek, vírusok, baktériumok, növényvédő szerek, Wi-Fi, alkohol, dohány, drogok, üdítőitalok 4. Érzelmi: családi körülmények, titkok, adósság, válás, betegség, halál, trauma, bántalmazás, manipuláció, elhanyagolás, munkahelyi problémák. A krónikus stressz elnyomja az immunrendszert. Tudományos kutatások kimutatták, hogy négyből három szívproblémával, magas vérnyomással, 2-es típusú cukorbetegséggel, gyomorfekéllyel, reumás betegséggel, bőrproblémákkal, autoimmun betegséggel és rákkal küzdő ember immunrendszere legyengült. A krónikus stressz tünetek, köztük az extrém fáradtság, a szorongás, az alvászavarok, a krónikus hasi fájdalom vagy szívdobogásérzés esetén először orvoshoz kell fordulni.

Az immunrendszer azonban erősödhet. Az első lépés annak a felismerése és elfogadása, hogy valójában stresszt élsz át, és ez kényelmetlen. A következő lépés annak a tudomásul vétele, hogy nem vagy egyedül ezzel. Mindenki érez stresszt egy-egy alkalommal. Ezután fel kell fedezni, mi lenne a leghasznosabb, és nagyon kedvesnek kell lenned önmagadhoz; kívánj békét önmagadnak, és készülj fel arra, hogy a békeállapot elérése egy kis időt igénybe vehet, ne keress gyors megoldásokat. Lassíts, járj lassabban, beszélj kevesebbet, tegyél kevesebbet, mint többet – mindez rövidtávon és azonnal segít csökkenteni a stressz érzését. Minden este lefekvés előtt elmélkedjél néhány pozitív dolgon, és ezeket írd le egy naplóba. Zuhanyozz le, hallgass zenét vagy egy vezetett meditációt.

Egy embernek naponta több mint 70.000 gondolata van, és a 90%-nak nincs tudatában. A meditáció segít megtudni, mi játszódik le a tudatunkban. A meditáció során pozitív gondolatokat teremtünk, és új idegpályákat alakíthatunk ki a tudatban, így az önmagunkba vetett hit és bizalom az életünk részévé válik. Csökken a stressz, és megerősödik az immunrendszer.