A sorsunk megteremtése

Az emberiséget több ezer éve foglalkoztatja az a kérdés, hogy vajon az embert köti-e a sorsa, vagy szabad akarata van. Sokan úgy vélik, hogy az életben minden előre meghatározott, és nem tehetünk ellene semmit. Mások ezt fatalizmusnak tartják, és úgy vélik, hogy minden szabadságunk megvan ahhoz, hogy azt tegyük, amit mi akarunk. Ezen hiedelmek közül melyik igaz, vagy az igazság valahol a kettő között van? Vannak, akik azt mondják, hogy Isten határozza meg a sorsunkat. Mások úgy vélik, hogy minden ember bizonyos csillagok vagy bolygók hatása alatt születik, amelyek döntenek a sorsukról. Szerintük a sors egy elsöprő erő, amely ellen hiábavaló a küzdelem.

A helyzet az, hogy a sorsunkat a cselekedeteinkkel hozzuk létre. A jelenlegi állapotunk a múltbeli tettek eredménye. A jövőnk attól függ, hogy mit gondolunk és teszünk a jelenben. Tehát hatalmunk van dönteni a sorsunkról.

Nagyszerűvé tehetjük, ha nagy dolgokat teszünk, vagy úgy is dönthetünk, hogy hétköznapiak leszünk, vagy előidézhetjük a bukásunkat a rossz cselekedeteinkkel. Rendelkezünk a választás szabadságával; ha választottunk, az lesz a sorsunk. Természetesen vannak dolgok, amiket nem tudunk megváltoztatni, például a testet, amellyel megszülettünk, vagy a családunkat vagy a fajunkat. De ezek is a múlt karmájából fakadnak. Egy bizonyos helyre és családba születtünk, mert ott elrendezésre váró karmikus számláink vannak. Az életünk minden olyan helyzete, amelyet látszólag rajtunk kívül álló tényezők okoznak, a múltbeli cselekedeteink eredménye. Semmi sem véletlen vagy annak az eredménye, amit az emberek általában szerencsének neveznek. Ezen a világon minden lélek learatja a tettei gyümölcsét – jót vagy rosszat. De ez nem jelenti azt, hogy a múltunk rabszolgái vagyunk.

Nem tudjuk megváltoztatni a múltat, és nem is tudjuk, mit tettünk a korábbi életeink során, de megválaszthatjuk, hogyan reagálunk, amikor szembesülünk a tetteink következményeivel. Ha az élet minden helyzetét a cselekedeteink eredményeként fogadjuk el, akkor szabaddá válunk a sok aggodalomtól és bánattól. A karma törvényének világos megértésével felismerjük, hogy pontosan azt kapjuk, amit megérdemlünk. Akkor nem hibáztatjuk Istent vagy más embereket a problémáinkért. Ahelyett, hogy zúgolódnánk vagy szomorkodnánk, megnyugodunk, hogy a számláink elrendeződnek. Az ilyen elfogadás nem jelenti azt, hogy passzívvá válunk. Mindent megtehetünk annak érdekében, hogy a dolgok jobbra forduljanak. Legalább fejlesztjük a türelmet, a toleranciát és a belső szellemi erőt, amikor szembenézünk a nehézségekkel – mindezek a tulajdonságok erősebbé tesznek bennünket.

A karma törvénye még a gondolatok szintjén is működik. Amikor gondolatokkal cselekszünk, nagyobb karmikus számla jön létre. Ahogy szól a mondás: „Vess el egy gondolatot, arasd le a tettet; vess el egy cselekedetet, arasd le a szokást; vess el egy szokást, arasd le a karaktert; vess el egy karaktert, arasd le a sorsot”.

Így, ha jó jövőt akarunk magunknak, akkor jó gondolatokkal kell kezdenünk. Ez egy tudatos választás, az akaratunk függvénye. Vannak, akik arra panaszkodnak, hogy pozitívak akarnak lenni, de ezt a körülményeikből fakadó negatív gondolatok meghiúsítják. Itt lép be a meditáció. A Raja Jóga meditáció megtanít a gondolkodásunk, és ezáltal az életünk átalakítására. Kezdődik azzal, hogy újragondoljuk magunkat, hogy lelkek vagyunk, és a lélek veleszületett tulajdonságai, a béke, a tisztaság, a szeretet és az öröm alapján élünk. Arra is emlékezünk, hogy a Legfelső Lélek gyermekei vagyunk, aki a szerető, a jótevő és Mindenható Szülőnk. A Raja Jóga rendszeres gyakorlása segít megtapasztalni a bennünk lévő békét és szeretetet, és még ennél is többet az erények kimeríthetetlen Forrásából. Amikor a lelket áthatja a jóság, elégedettnek és kiteljesedettnek érzi magát, és a múlt káros szokásai elveszítik a hatalmukat. A tudatosságunk minőségének változásával a tetteink és végső soron a sorsunk is megváltozik.