Az erőszak alternatívája

Olyan korban élünk, amikor a média erőteljes hatást gyakorol a helyi kultúrákra, és egyfajta globális kultúrát hoz létre, amelynek van néhány közös vonása az egész világon.

Ennek a kultúrának néhány könnyen azonosítható jellemzője a gyorséttermek iránti szeretet és a digitális eszközöktől való függőség. Van egy másik vonás, amely a médián keresztül durva és szubtilis módon terjedt el világszerte, és súlyos hatással van ránk – az erőszak kultúrája. Minden korosztály ki van téve az erőszak hangjának és képeinek akár képregényeken, videojátékokon, filmeken, webhelyeken vagy televíziós csatornákon keresztül.

Az erőszakos tartalmak áradata általi támadás az érzékszerveink és érzékenységünk ellen egyre érzéketlenebbé és agresszívebbé tett bennünket. Megszoktuk a gyakori erőszakos cselekményeket. Csak akkor vesszük észre vagy adunk hangot az aggodalmunknak, ha az erőszak eléri a brutalitás szintjét. Vagy amikor az hatással van az életünkre vagy a körülöttünk lévő emberekre vagy helyekre. A kirívó erőszakos cselekményeket követő nyilvános vita általában hangos retorikából áll, és elrettentő jogi és büntetőintézkedéseket követel.

Aligha gondol valaki az erőszak kiváltó okára. Azt csak a bűnözők és a nem megfelelő bűnüldözés okozzák, vagy mindannyian kollektíven felelősek vagyunk érte?

Sokan azzal érvelnek, hogy bizonyos esetekben szükség van az erőszakra, különösen az önvédelem érdekében – hogy megóvjuk magunkat a bajtól, végső esetben erőszakot kell alkalmaznunk.

Vannak, akik azt állítják, hogy az erőszak a legjobb eszköz a bűnözők és az antiszociális elemek kiszűrésére a társadalomból. Egy gyilkost meg kell ölni a nagyobb közjó érdekében, mondják. Hasonlóképpen azt állítják, hogy a terroristák megölése ártatlan emberek életének a megmentése érdekében elengedhetetlen a közbiztonság szempontjából. De tudjuk, hogy a bűnözők megölése nem csökkenti a bűnözés mértékét. Lehet, hogy van valamilyen átmeneti hatása, de hosszú távon az erőszak kiváltó okával kell foglalkoznunk, és egy olyan társadalom létrehozására kell törekednünk, ahol senki sem érzi szükségét, hogy erőszakhoz folyamodjon, akár törvényesen, akár más módon.

Az erőszak bármilyen formában egy rossz választás. A fegyverek nem hozhatnak békét vagy harmóniát a világban. A karma törvénye azt tanítja nekünk, hogy a félelem több félelmet, a gyűlölet pedig még több gyűlöletet szül. Egy erőszakos cselekmény, legyen szó védekezésről vagy megtorlásról, sokkal több erőszakos esetet eredményez.

A legnagyobb ellenségek, amiktől meg kell védenünk magunkat, bennünk vannak. A kéjvágy, a harag, a kapzsiság, a ragaszkodás és az ego jelentik a legnagyobb fenyegetést a békénkre és a boldogságunkra. Amikor ilyen negatív tulajdonságok hatása alatt cselekszünk, ártunk magunknak, a sorsunknak és a valódi jólétünknek. Ezektől a bűnöktől elvakítva hajszoljuk az ideiglenes nyereséget, elfelejtve, hogy a velünk született értékeink megsértésével olyan körülményeket teremtünk, amelyek szenvedést okoznak nekünk és másoknak. Minden bűncselekmény és jogsértés ezen bűnökben gyökerezik.

Minden emberi lélek eredetileg tiszta, a bűnöknek nincs bennük nyoma. A tisztaság a tartós béke és boldogság alapja. Egy tiszta léleknek nem lehet kárt okozni. A legjobb módja annak, hogy megvédjük magunkat mindenféle kártól, ha jók vagyunk, jót teszünk, és kapcsolatban maradunk az eredeti, tiszta énünkkel és Istennel, a Béke Óceánjával.