A megkülönböztető képesség

A megkülönböztető képesség

A meditáció fejleszti a megértés képességét – a képességet az igaz és a hamis felismerésére. Segít fenntartani a tudatosságot, hogy elérjem az igazságot, felülemelkedve a különböző ideológiákon és véleményeken, okokon és elemzéseken, igazolásokon és a helyzetekhez kapcsolódó történeteken. A megkülönböztetés szimbóluma az ékszerész, aki a nagyító segítségével kiválasztja az igaz gyémántot a hamis közül.

A meditáció megnyitja a harmadik szemet, a tiszta tudatosság szemét. Amikor ezen a szemen keresztül nézem a világot, ez nem csak egy intellektuális megértés, de a szív tapasztalata. Amikor úgy gondolkodom és cselekszem, hogy fenntartom és elmélyítem az igazság tapasztalatát, tudom, hogy a helyes irányba tartok. Ennek megfelelően felismerem, hogy a gondolatok és a viselkedési mintázat, amik beárnyékolják vagy elrejtik az igazság tapasztalatát, a hamisságból erednek.

A meditáció egy megbízható alapot ad arra, hogy meg tudjam különböztetni a cselekedetek értékét: segít visszatérni az igazsághoz. Fenntartja a szeretet, a béke és a boldogság áramlását a szívemben. Korábban, lehet, hogy könnyen beleestem mások elvárásainak és véleményének a csapdájába, és illúziókba menekültem, amik a belső, olykor negatív szemléletemből táplálkoztak. Mint egy jó ügyvéd, az intellektus nagyon okos, amikor egy ügy mellett kell érvelni, függetlenül attól, hogy az igaz vagy nem. Ugyanakkor, amikor megtapasztaljuk az igazságot önmagunkban, a szívünkben, azzal nem lehet vitatkozni.

A mélyen megtapasztalt igazság megtisztítja a tudatot. Ahogy megtanulok tiszta, pozitív gondolatokat teremteni és összekapcsolódom az istenivel, olyan, mintha a kristálytiszta víz fokozatosan kimosná a sarat és a szemetet az intellektusból, és képessé tenne arra, hogy újra lássam a valóságot és az igazságot.