A szokások megváltoztatása

A szokások megváltoztatása

Minden egyes cselekedetünk lenyomatot hagy bennünk. Ezeket a lenyomatokat szoktuk idegen szóval szanszkaráknak nevezni, amelyek jellembeli tulajdonságainkat adják. A tudat, az intellektus és az un. szanszkarák a lélek „érzékszervei”. Ezek láthatatlan szervek, de a működésük nem vonható kétségbe. Senkinek nem jutna eszébe azt mondani, hogy nincsenek gondolatok, mert nem láthatók fizikai szemmel.

A gondolatok, az érzések, a jellembeli tulajdonságaink a lélekhez tartoznak, és mivel keveset tudunk a lélekről, ezért fogadjuk el gyakran azt a teóriát, hogy az emberek olyanok, amilyenek, nem lehet változást remélni tőlük. Ez azonban csak abban a vonatkozásban igaz, hogy megváltoztatni másokat valóban nagyon nehéz, de képesek vagyunk megváltoztatni önmagunkat, hogy az életünk boldogabb, kiegyensúlyozottabb legyen. Sőt, ha igazi példává válunk mások számára a gyakorlati életben, akkor ez az inspiráció segítséget jelent mások számára is a változáshoz. Soha nem várhatjuk a környezetünktől, hogy az változzon előbb. A sorsunk a saját kezünkben van, csak ismernünk kell azt a tiszta erőforrást, ahonnan naponta erőt meríthetünk a tudatosságunk megváltozásához. A tudatosságunkat az fogja formálni, hogy milyen gondolatoknak adunk helyet a tudatunkban.

Amikor egy cselekedetet megismétlünk a lenyomat mélyül, mint ahogyan a lemez barázdái mélyülnek a sokszori lejátszás során. Ugyanannak a cselekedetnek a gyakori ismétlése alakítja ki a szokásainkat. Minél többet ismétlünk egy cselekedetet, az egyre automatikusabb lesz, ami azt jelenti, szinte észrevétlenül leszokunk az intellektusunk használatáról, hogy legalább feltegyük azt a kérdést magunknak: Jó lesz nekem, ha ezt teszem? A szokások igen könnyen kialakulnak, de egy rossz szokást (pl. cigaretta, kábítószer, alkohol) megszüntetni igen fáradtságos munka. A szokások valamiféle pótcselekvések, amikor egy belső szükségletet kívülről akarunk kielégíteni. Pl. szeretethiányban való túlzott édesség-fogyasztás, a problémák elől való menekülés az alkohol, vagy a drogok mámorába, vagy a nikotinnal való feszültségoldás reménye, stb. Kezdetben az élvezet segíthet elfelejteni a bajokat, de egy idő múlva megjelennek a helytelen cselekedetek következményei, a kellemetlen tünetek is.

A rossz szokásoktól úgy tudunk a legkönnyebben megszabadulni, hogy használva az intellektusunkat megértjük, miért nem helyes az, amit teszünk. Még ezután is komoly erőfeszítésre van szükség, hogy egy határozott koncentrált gondolattal képesek legyünk a gyenge gondolatainkat pozitív irányba terelni és elfoglalni az intellektusunkat az új pozitív céllal. A szerzett szokásoknak az átalakítása igen nagy türelmet és kitartást igényel. Fontos, hogy a legkisebb változást is méltányolni tudjuk, hogy az elveszett önbizalmunk és öntiszteletünk visszatérjen.

A személyiségünk a tudat, az intellektus és a szanszkarák összhangban történő működése során alakul ki. Amikor a teljesség és tökéletesség felé törekszünk, a lélekben egy tisztulási folyamat megy végbe. A lélek a felismerés birtokában „kidobálja” az összes haszontalant, a károst, vagyis mindazt, ami bánatot okoz. Az átalakuláshoz szükséges erő megszerzésében igen sokat segít a meditáció, ami a tudatunk helyes használatát jelenti, az intellektus „izomzatának”, az akaraterőnek a tréningjét.