A gondolatok megfigyelése

A gondolatok megfigyelése

A megfigyelések szerint naponta kb. 40.000– 60.000 gondolatunk van. Azonban csupán kb. 200 gondolatnak vagyunk tudatában. A gondolataink 95%-a ugyanolyan, mint amilyenek az előző nap voltak.

 

A legerőteljesebb eszköz, amivel bárki rendelkezhet és használhatja az életében, a megfigyelő állapot. Figyeld meg önmagad, amikor cselekszel. Figyeld meg a gondolataidat, az érzelmeidet, az impulzusaidat és az indítékaidat. Ha megfigyeled mindezeket, felismered, hogy az olyan viselkedési mintázatok, mint a követelődzés, az érzelmeskedés, a szánakozás vagy a támadás, a manipulálás, az idegeskedés, mindez nem te vagy, de olyan szokások, amik irányítanak. Ha megfigyeled ezeket a viselkedési mintákat, ki az, aki megfigyel? A megfigyelő az eredeti éned, aki voltál, mielőtt felvetted a hamis viselkedési formákat az életedben.

 

Megfigyelőként természetes módon távolból szemléled a saját gondolataidat és érzelmeidet. Megfigyelőként nem hatnak rád olyan erősen a saját érzelmeid. Így nagyobb távolságot tartasz, és más perspektívából látod a dolgokat – úgy, mintha egy színészt néznél a színpadon.  Megérted, hogy bár lehetnek erős érzelmeid, de az nem te vagy. Te nem az érzelmeid vagy.

 

Ne ítélkezz a gondolataid felett. Gyakran, amikor elkezded megfigyelni önmagad, és tudatába kerülsz a gondolataidnak és érzelmeidnek, el kezded keményen elítélni önmagad. A megfigyelő állapot célja, hogy elfogad önmagad olyannak, amilyen vagy, és ne ítélkezz önmagad felett.

 

Más szóval, legyél egy független megfigyelő. Ez azt jelenti, hogy nem ítélkezel, és ne gabalyodsz bele abba, amit megfigyelsz. Megfigyelheted megértéssel, sőt együttérzéssel, hogy az életed hogyan formálta a gondolataid mintázatát. Nincs arra szükség, hogy azok befolyása alá kerülj. Ne analizálj… Ne engedd, hogy beleragadj abba, amit látsz és megfigyelsz. Nézd, ahogy ezek a gondolatok jönnek–mennek, és értsd meg, hogy a napi 60.000 gondolat a családdal, a kultúrával, a vallással, az iskolával, a médiával, stb. kapcsolatban hogyan befolyásolja a szokásaidat az életedben. Egyszerűen fogadj el mindent, amit látsz önmagadban.

 

A rendszeres meditáció magával hozza a változás lehetőségét.  Ugyanakkor először meg kell értened, hogy mi van benned. Ezért fontos a független megfigyelő állapot,

ami teret enged egy igaz és jobb megértés számára.

 

Ha nem tanuljuk meg a megfigyelésnek ezt a művészetét, elnehezülünk, és reménytelenül földhözragadttá válunk. A túlterheltség miatti gravitáció nem teszi lehetővé, hogy felülemelkedjünk a történteken, és a dolgokat a maguk valóságában érzékeljük. Eredményeképpen elveszítjük a perspektívát, és túlreagáljuk a dolgokat.

 

Amikor elveszítjük a perspektivikus látásmódot, belebonyolódunk a részletekbe, elmulasztjuk azt, ami „nyilvánvaló”, és el se tudjuk képzelni, hogy más valóságok is léteznek.