A boldogság tudománya

A boldogság tudománya

„A boldogság az élet értelme és célja”, ahogy Arisztotelész mondta. Az emberi létezés végső célja. A tudomány is kezdi felfedezni ennek a fontosságát, de mit tud mondani a boldogságról? Sok megfigyelés ellentétes az általános nézettel. Pl. a gazdagság, ami túl van egy bizonyos alapminimumon, nem feltétlenül vezet boldogsághoz. Sőt, felismerték, hogy valaki annál boldogabb, minél inkább felfedezi a saját képességeit, erőit és értékeit, és azokat egy jobb célért használja.

A tanulmányok azt is megmutatják, hogy milyen kapcsolat van egy megfelelő munka és a fiziológiai jólét között. Azok, akik motiváltak abban, amit tesznek, boldogabbak és ez független attól, hogy milyenek a személyes körülményeik. Felismerték a sport és a boldogság közötti kapcsolatot is, hogy a rendszeres sportolás olyan, mint egy antidepresszáns. Néhány kutatási eredmény szintén napvilágot látott a boldogság kémiai összetevőivel kapcsolatban.

A szerotonin fontos szerepet játszik a boldogság megtapasztalásában. Annak egy magas szintje a szinapszisban (az idegsejtek kapcsolódási helye) generálja a jólét érzését. Ezzel ellentétben azok, akik depresszióban szenvednek, alacsony szerotonin szinttel rendelkeznek. Ha mesterséges módon próbáljuk növelni a szerotonin szintjét, akkor a test azzal válaszol, hogy csökkenti a természetes produktivitását. Az olyan dolgok, mint a kávé, a csokoládé, vagy a cigaretta, mind mesterséges módon növelik a szerotonin szintet, de hosszú távon ugyanez történhet a TV-vel, az internettel, a zenével, az alkohollal vagy az erőszakkal. A szerotonin hiánya az önkontroll hiányához vezethet, és növeli a negatív érzéseket, mint pl. a harag.

Azzal, hogy újból felfedezzük a boldogságunk belső forrását, és önmagunkat szabaddá tesszük akárcsak egy függőségtől, mi magunk is növelni tudjuk a saját szerotonin szintünket. A tanulmányok azt is kimutatták, hogy sokaknál a boldogság kulcsforrása az életben, a kapcsolatok. A másik oldalon a boldogtalanság legnagyobb oka, ha ezek a kapcsolatok megszakadnak. Más esetekben a függőség tárgya valamilyen drog. Ezáltal a szerotonin szint összekapcsolódik annak a dolognak a jelenlétével vagy hiányával.

A boldogságnak van egy képlete. A boldogság = igazság és minél kevesebb vágy. Tehát minél kevesebb vággyal rendelkezünk, annál boldogabbak lehetünk. Ha rendelkezünk helyes információval (igazsággal), az elégedettségünk növekszik. Azzal, hogy helyes módon értjük önmagunkat, a célunkat, az eredetünket, és az igaz kapcsolatainkat, szabaddá válunk minden hullámvölgytől, és eljutunk a boldogság állapotába.