Tudat, intellektus és személyiségjegyek

Tudat, intellektus és személyiségjegyek

Az életemet nem tudom alapjaiban megváltoztatni, ha csak a cselekedeteimet és szokásaimat változtatom meg. Meg kell értenem, mi történik, amíg a gondolat cselekedetté válik. Mi ennek a mechanizmusa?

1. A tudatomban teremtődnek a gondolatok, fantáziálok, és ötleteket teremtek. A tudat olyan, mint a folyó: állandóan áramlik. Ez a mechanizmus az átéléseimnek, a kívánságaimnak és érzelmeimnek az alapja. A tudat a lélek sajátossága, ami nem testi, nem anyagi. 

2. Annak a megértése, ami végbe megy a tudatomban, az intellektus segítségével történik. Ott a gondolatok mérlegre kerülnek, és ott történik az elmélkedés mindazon, ami a tudatban keletkezik. A meditáció célja, hogy az intellektus feltöltődjön erővel, hogy a megítélő képességem élesebb legyen, és a körülöttem zajló dolgokat tisztábban megértsem. Az intellektus tevékenysége: a) Amikor megértesz valamit (amit korábban még nem értettél meg), b) amikor különböző választási lehetőségek állnak előtted és te mérlegeled, hogy melyiket válaszd. 

3. A lélek harmadik tulajdonsága a szanszkara, azaz olyan benyomások, tapasztalatok, amelyeket a cselekedetek hagynak maguk után a lélekben.

A szokások, az érzelmek, a temperamentum és a személyiségjegyek azoknak a szanszkaráknak (lenyomatoknak) az eredménye, amelyek „bevésődnek” a lélekbe a cselekedeteinknek megfelelően. Ebben az esetben a gondolat és a szó is cselekedetnek számít.

A tudat, az intellektus és a szanszkara egy ciklikus mintázatban működik, és kölcsönhatással vannak egymásra.

A gondolataink a tudatban születnek, majd az intellektus megvizsgálja ezeket és eldönti, hogy gyakorlatba tegye v. ne. A cselekedet (v. éppen annak a megállítása) egy szanszkarát teremt, ami egy nyomot hagy maga után, ami ”bevésődik” a lélekbe. Ily módon keletkeznek a szokások, pl. a dohányzás. Miután a szokás már mélyen beivódott a lélekbe, az intellektus többé nem kérdőjelezi meg és bírálja felül a cselekedetre ösztönző gondolatot. Nem vagyok többé ura önmagamnak, de a szokásaim rabja lettem. A korábbi cselekedeteim kezdenek irányítani. 

Ezt a mechanizmust ugyanakkor arra is lehet használni, hogy békés, és pozitív szanszkarákat teremtsek. Meditálás közben békésnek tapasztalom magamat. Ez az átélés egy szanszkarát formál bennem, és ha valaki, v. valami legközelebb megpróbál felidegesíteni, akkor a tudat egy ellenérvet hoz fel: ”Én egy békés lélek vagyok”. Miután az intellektus egyre erősebb lesz a meditáció által, egyre könnyebb lesz a pozitív szanszkarák kialakítása a negatívval szemben. Én a lélek, a jelen ura leszek és nem a múlt rabszolgája.

Figyelj a gondolataidra – azok lesznek a szavaid.

Figyelj a szavaidra – azok lesznek a cselekedeteid.  

Figyelj a cselekedeteidre – azok lesznek a szokásaid.

Figyelj a szokásaidra – azok formálják a személyiségedet.

Figyelj a személyiségedre – mert az határozza meg a sorsod.


(A témával kapcsolatos további információt kaphatsz ingyenes Rádzsa Jóga kurzusainkon.)