A gondolatok és az egészség közötti kapcsolat

Gyakran halljuk, hogy a gondolkodásunk hatással van a fizikai egészségünkre. Hogyan történik ez? A negatív gondolatok és az általuk kiváltott érzelmek neuropeptidek keletkezéséhez vezetnek, amelyek olyan vegyi anyagok, amelyek neurotranszmitterekként működnek és elektromos impulzusokat továbbítanak az idegsejteken keresztül és más neurotranszmitterek hatását is modulálják. Ezek a neuropeptidek az ereken keresztül jutnak el a sejtekhez és rögzülnek a receptoraikhoz. Felgyorsítják a kémiai reakciókat a sejtekben, aktiválják a szimpatikus idegrendszerünket és ennek következtében megnő a szívverésünk, a vérnyomásunk emelkedik, az artériák összeszűkülnek, a vér besűrűsödik és stresszhormonok szabadulnak fel. Ez a félelem, a nyugtalanság és az energiahiány érzését váltja ki. Ha ezek a folyamatok nap mint nap, évről évre megismétlődnek a negatív gondolkodásmód miatt, a szervezetet ismételten stresszhormonokkal bombázzák, amelyek fokozatosan hatnak a test különböző szerveire és betegségekhez vezetnek.

Amikor a tudatunk minőségét megváltoztatjuk, annak megfelelő hatása van a testre is. A belső öntudatosság rendszeres gyakorlása pozitív gondolatokhoz vezet. Ezek a gondolatok bizonyítottan beindítják az endorfinok felszabadulását. Az endorfin a szervezet természetes morfiuma, ami a legerősebb fájdalomcsillapító. Nemcsak a fájdalmat csökkenti, hanem jó közérzetet és könnyedséget is eredményez.

Amikor mindenkinek jót kívánunk, nyugodtak és boldogok vagyunk, a szervezetben endorfin termelődik és aktiválódik a paraszimpatikus idegrendszer, ami ellazítja a testet.

Sokan megtapasztalhattuk már, hogy amikor egy hosszú munkanap után fáradtak voltunk, egy jó hír hirtelen energiát adott. Honnan jött ez az energia? Az öröm érzése olyan hormonális reakciót vált ki, amitől feltöltődünk és könnyűnek érezzük magunkat. Ez arra tanít bennünket, hogy ha a negatív gondolkodással betegséget tudunk kialakítani, akkor azt meg is tudjuk gyógyítani, ha szokásunkká tesszük a pozitív gondolkodást. Az olyan állapotok, mint a cukorbetegség és a magas vérnyomás enyhíthetők, sőt visszafordíthatók a gondolataink minőségének megváltoztatásával.

A testi betegségek egyik fő oka azok a sérelmek, amiket gyermekkorunktól kezdve a tudatunkban hordozunk. Ápoljuk a múltban elszenvedett elutasítás, a méltánytalan bánásmód vagy igazságtalanság érzéseit. A későbbi életünk során szerzett boldogtalan tapasztalatok hozzáadódnak ezekhez az érzésekhez. Ez azért van, mert a legtöbb ember hajlamos az életében történt fájdalmas vagy rossz dolgokra összpontosítani. Ismételten felidézik ezeket a tapasztalatokat és újra és újra átélik a fájdalmat. Az ilyen gondolkodás és érzések halmozott hatása többek között az elzáródott artériák, a magas vérnyomás, a cukorbetegség és ízületi fájdalom formájában jelentkezik.

Mi az orvosság erre? Az első lépés annak az igazságnak a felismerése, hogy lelkek, érző fénylények vagyunk, akik a test fizikai közegén keresztül gondolkodunk, beszélünk és cselekszünk. A lélek halhatatlan és magában hordozza mindannak a lenyomatát, amiket tett és átélt. A lélekre is érvényes az az elv, hogy minden cselekvésnek egyenlő és ellentétes reakciója van. Amikor erre emlékszünk, elkezdjük megérteni és felelősséget vállalunk a körülményeinkért és tapasztalatainkért. Többé nem vagyunk áldozatok, de felismerjük, hogy egy jobb jövő magvait vethetjük el azzal, ha úgy élünk, hogy boldogságot adunk önmagunknak és másoknak. Ez nem igényel nagy erőfeszítést. Mindössze annyit kell tennünk, hogy összhangban éljünk a lélek veleszületett tulajdonságaival – béke, tisztaság, szeretet, igazság és boldogság. Ha cselekedeteinket ezek az értékek vezérlik, cserébe békét, szeretetet, boldogságot és egészséget kapunk és a pozitív élményekre adott hormonális válasz fokozatosan meggyógyítja a testet.