A belső szem

A belső szem

Az emberek érdeklődését mindig felkeltette a „harmadik szem” fogalma. Mi ez? Egy operációval megnyitható, vagy ehhez Tibetbe vagy Indiába kell menni? A meditációban megértjük, hogy a „harmadik szem” jelentése a helyes értelmezés és megértés képessége; hogy az érzékelés és belső meglátás alapján cselekszünk, és aszerint viselkedünk. Más szóval a szellemi igazságok alapján gondolkodunk, beszélünk és cselekszünk, hogy az életünkben természetes legyen a békesség, és a jól-lét állapota.

A harmadik szem a lélek intellektusa; amikor nyitva van, jelen van a szükséges javítás felismerése, a változás és/vagy valami olyannak a megteremtése, ami segíti egy jobb életminőség fenntartását önmagunk és mások számára is.

A léleknek három képessége van: a tudat, amin keresztül teremtjük a gondolatokat, az intellektus, amivel megértünk, döntünk, és megkülönböztetünk, és a szanszkarák, amelyek az emlékeknek, a személyiségünk jellemzőinek, szokásainknak a lenyomati formái. Mind a három együtt dolgozik: a tudatot mind belső, mind külső faktorok befolyásolják, és ezek lehetnek negatívak vagy pozitívak. Az intellektusnak kell megértenie, megkülönböztetnie és döntenie arról, hogy valami mit jelent, és azután cselekedni.

Ha az intellektus nem világos, vagy zavarodott, akkor a megértés és a döntés hibás lesz, és ennek következtében a cselekedeteink és a magatartásunk következménye egy sereg negatív hatás lesz, mind az énünk, mind mások számára.

A történelem folyamán tanítók jöttek, hogy szellemi tudást adjanak, amikkel az volt a szándékuk, hogy felébresszék az emberek tudatosságát, hogy kapcsolataik, viselkedésük, gondolataik és tetteik sokkal pozitívabbak és szeretőbbek legyenek. Ahhoz, hogy ez megtörténjen, az intellektusban „le kell esni a tantusznak” azaz fel kell ismerni és önként akarni a régi szokások, negatív személyiségjegyek megváltoztatását, a jobb emberré válást, etikusan és szellemiséggel feltöltve.

A változás a harmadik szem kinyílásának az eredménye.