Meditációs tippek

Meditációs tippek

Helyesen csinálom?

Az egyik leggyakrabban feltett kérdés: Honnan tudhatom, hogy jól meditálok-e? Valójában a meditálásnak nincs helyes vagy helytelen módszere. Nincsenek merev szabályok. Kísérletezz a különböző technikákkal és fejleszd a saját stílusodat. Ne hagyjad abba a kísérletezést és a tapasztalást.

Nyitott vagy csukott szemmel?

A legtöbb ember jobban szeret csukott szemmel meditálni, de mi a nyitott szemű meditálást javasoljuk. Miért? Az nem csak a földön és a jelenben tart, de fejleszti a képességedet, amit bárhol és bármikor tudsz alkalmazni. Így, ha ülsz és meditálsz, a tekintetedet tartsd egy ponton a falon vagy a padlón, és a szemeid rövid időn belül megnyugszanak.

Amikor a figyelem kószál

A meditáció alatt sokan úgy találják, hogy a figyelmük vándorol. Ez sokszor megtörténhet. Ez is a folyamat része. Amikor a figyelmet koszál, ne legyél ideges vagy szigorú önmagaddal. Ismerd fel, és újra irányítsd a figyelmedet a meditációra. Minden alkalommal hozd vissza a figyelmedet.

Meditációs tér

Alakíts ki egy különleges meditációs helyet az otthonodban. Ott tarthatsz gyertyát, virágot, kellemes világítást, bár egyik sem feltétlenül szükséges. Bárhol meditálhatsz. Ugyanakkor érdemes elkerülni az ágyban való meditálást az alvás rezgései miatt.

Nem tudom abbahagyni a gondolkodást

Amikor meditálsz, ne aggódj, hogy nem tudod megállítani a gondolatódaidat vagy kiüresíteni a tudatodat. Nem lehet a tudatot megerőszakolni, hogy maradjon csendben. Ne harcolj, de tedd a meditációt könnyűvé azzal, hogy a tudatodat valami megnyugtató dolog felé irányítod. A tudat működése végül lelassul és megnyugszik.

Vezetett meditáció használata

Valószínűleg a vezetett meditáció a legkönnyebb módszer a meditációs gyakorlatok elkezdésénél. Az összes, amit tenned kell, hogy meghallgatod és követed az instrukciókat. Próbálj részt venni közös meditációkon. A légkör sokat segíthet a gyakorlásban.

A reggel a legjobb időszak

Kelj fel egy kicsit korábban, és meditálj mielőtt elkezded a napi tevékenységedet. Irányítsd a figyelmedet a belső békédre, és tapasztald meg a belső nyugalmat és stabilitást. A reggeli meditáció nemcsak pozitívitást ad a napnak, de megteremti a béke forrását, amihez újból és újból visszatérhetsz a nap folyamán.

Vizualizáció

Ez az egyik legnépszerűbb meditációs technika. Menj a tudatoddal egy kellemes helyre, és engedd, hogy működjön a képzeleted. Például, elképzelheted, hogy egy vízesés alatt állsz, ami kimossa a test és a tudat minden feszültségét.

Ahogy ülsz

Nem feltétlenül kell lótusz pozícióban ülnöd, vagy keresztbe tett lábakkal a földön. Akár széken is ülhetsz. Tartsd a nyakadat és a fejedet egyenesen, de ne mereven. Csak üljél kényelmesen, hogy a tudat szabadon tudjon meditálni.

10 másodperc, hogy ellazulj

Te tudod, mennyire vagy elfoglalt. Ha túl elfoglalt vagy, csak állj meg 10 másodpercre. Állj meg egy találkozó vagy egy nehéz megbeszélés előtt. Állj meg, és lazíts, és a dolgok jobban fognak menni, és te is jobban fogod érezni magad.

Álmos vagy?

Rendben van, ha néha – nem sokszor – elálmosodsz meditáció alatt. Az álmosság a fáradtság jele. Szellőztess és mozogj egy kicsit. Ne meditálj evés után. Próbálj nyitott szemmel meditálni, ez is segít abban, hogy éber maradj.

Csend vagy zene?

A csend arany. De a zene is hasznos lehet meditáció alatt. Megteremti a megfelelő hangulatot, elnyeli a zavaró hangokat. Ugyanakkor azt javasoljuk, hogy ne használj énekeket vagy drámai zenéket. Találd meg a számodra legmegfelelőbb zeneszámokat.

Nem tudok összpontosítani

Vannak időszakok, amikor a tudat nyugtalan és fáradt, és nincs ereje, hogy koncentráljon. Amikor valóban képtelen vagy összpontosítani, csak ülj le a kicsit, és lazíts. Egyszerűen fokuszálj arra a gondolatra, boldogság. Gondolj, érezz, és legyél – ez a három lépés a pozitív tudatosság megteremtéséhez.

Erősítsd a tudatosságodat önmagadról

Legyél befelé fordult. Figyeld meg a gondolataidat, a hangulatodat, az érzéseidet. Ne ítélkezz, csak legyél elfogadó szemlélő, és egyre jobban meg fogod tudni teremteni a békét és a nyugalmat a tudatodban.

Meditációs tapasztalat

Ne hasonlítsd a tapasztalataidat másokhoz. Minden meditációs taopasztalat különböző és egyedi. Egyszerűen élvezd a meditációt, nem számít, mi történik vagy mi nem történik meg.

Összekapcsolódni és feltöltődni

Sok ember számára a meditáció több, mint ellazulás. A meditáció az ideje annak, hogy összekapcsolódjunk a Forrással, az Isteni Energiával, Istennel és az Univerzummal. Ez a kapcsolat újra feltölti a teljes lényedet, és megerősíti az alkalmazkodó-képességedet és az akaraterődet.