Az önmegismerés célja

Az önmegismerés célja

Az önmegismerés a szellemi gyakorlat célja és tárgya. Ha az élet csendes és nyugodt lenne, nem lenne szükség meditációra, de most, hogy körülöttünk minden állandóan változik, a meditáció, az önmegismerés felé fordulunk, hogy megtaláljuk a választ a kérdéseinkre. A fizikai gyakorlatok egy teljesen más terület. Képes vagyok fegyelmezni a tudatomat a fizikai gyakorlatokon keresztül? Bár biztosan befolyásolja a tudat működését, ha a test nyugalmi állapotban van, de a teljességet csak akkor tudom elérni, ha a saját tudatom, a saját érzéseim és a saját érzelmeim mesterévé válok.

Ehhez egy másfajta megközelítés szükséges. Ha például látunk egy nagyon szép képet, a naplementét vagy a tengert, bár ezeknek jótékony hatásuk lehet a tudatra, de mégsem tudják megváltoztatni a gondolkodásmódunkat. Lehet, hogy gyönyörű természet vesz minket körül, és mégis a gondolataink fájdalmat és szomorúságot okozhatnak.

Ahhoz, hogy elérjük az igazi lényünket, a saját világunkat, hogy megismerjük a saját erőforrásainkat, befelé kell fordulnunk. Eltávolodunk a fizikai szerveken keresztül kapott információktól és néhány percnyi kísérletezéssel és belső utazással felfedezzük és megismerjük azt az életet, ami láthatatlan, ami metafizikai, ami maga a szellemi lényünk.

Az emberi lény a testén keresztül fejezi ki a szépségét és tökéletességét. Ugyanakkor ezen az emberi formán belül van valami, ami képessé teszi a testet arra, hogy életre keljen. Ez láthatatlan. Ez a szellemi identitásunk. Ez a belső identitás ad létezést a testnek, ez tartalmazza az összes információt a személyiségünkről. Képes gondolatokat, ötleteket teremteni; tapasztal, érzései és érzelmei vannak; döntéseket hoz és ezeket a döntéseket a gyakorlatba teszi.

Az agy egy fantasztikus mechanizmus, olyan, mint a komputer hardwere. De valójában a szellemi identitás, a lélek az, ami ezt a hardwert működteti. Nem számít, hogy egy gép milyen gyönyörű, ha azt nem tudjuk használni, akkor annak semmi haszna. Az agy csak egy eszköz, amin keresztül a lélek kifejezi önmagát.

A mai világunkban a fizikai formák nagyon sok szerepet játszanak, és ezért felejtettük el, hogy értékeljük a belső minőséget. Ezért van szükségünk arra, hogy újból időt töltsünk a belső világunkban, és felfedezzük a belső dimenziókat, a belső értékeket, a békét, a szeretetet, az örömet.

Minden emberi lény tudja, hogy ezek a minőségek teszik az életet érdemessé és értékessé. Nem számít, milyen más elérésekkel rendelkezünk, ha nem vagyunk képesek megtapasztalni a békét az életünkben, akkor nem tudjuk élvezni az életet. De amikor újból megtaláljuk az egyensúlyt a fizikai világ és a szellemi dimenzió között, akkor ezzel a megértéssel a szellemi dimenzió felé fordulunk, és újból megtanuljuk jól kezelni, és élvezni a fizikai világot is.